Икономическото възстановяване на Кувейт продължава, но рисковете пред перспективите за

...
Икономическото възстановяване на Кувейт продължава, но рисковете пред перспективите за
Коментари Харесай

МВФ: Възстановяването на икономиката на Кувейт е изправено пред значителни рискове

Икономическото възобновяване на Кувейт продължава, само че рисковете пред вероятностите за монархията " остават обилни ", а неразрешените разногласия сред държавното управление и Народното събрание не престават да забавят промените, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки годишния обзор на Международния валутен фонд на кувейтската стопанска система - така наречен съвещания по член IV от учредителния контракт на МВФ.

Очаква се действителният БВП (БВП) на Кувейт да забави растежа си до едвам 0,1 на 100 тази година, откакто регистрира растеж с 8,2 на 100 през 2022 година Причина за плануваният слаб стопански напредък се явява съкращаването на добива на нефт, както и по-ниските му цени, изясняват от Фонда.

Кувейт е част от организацията ОПЕК+, група петролни производители, сплотяваща Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и техните съдружниците, водени от Русия. ОПЕК+ понижава добива на черно злато от ноември 2022 година, с цел да поддържа цените.

Предвижда се действителният БВП, които не е обвързван с петролния бранш на страната, да нарасне с 3,8 на 100 през тази година, до момента в който година по-рано индикаторът наддаде с 4 на 100.

" Като се имат поради огромните фискални и външни буфери на Кувейт, страната може да предприеме нужните промени. Политическата невъзможност сред държавното управление и Народното събрание обаче може да продължи да отсрочва промените ", сигнализират специалистите на МВФ.

Враждата сред назначените от емира кабинети и депутатите от Националното заседание (парламента) от години попречва фискалната промяна. Тя планува приемането на закон за дълговите отговорности, който би разрешил на Кувейт да заема интернационален дълг.

" Разрешаването на безизходицата е от решаващо значение за ускорение на инерцията на промените и по този метод - за стимулиране на растежа и диверсификация на стопанската система ", показаха още от Фонда.

По-високите разноски в проектобюджета на Кувейт за финансовата 2023 година, почнала на 1 април, " са уместни, като се има поради дефицита на произвеждане, който не е обвързван с нефт ".

Кувейт има огромна обществена система, а заплатите в държавния бранш съставляват повече от половината от общите разноски в проектобюджета за финансовата 2023 година Петролът съставлява 88,2 на 100 от плануваните доходи.

Мерките за увеличение на приходите биха могли да включват въвеждане на данък и налог върху добавената стойност в границите на общата рамка на Съвета за съдействие на шестте страни в Персийския залив, уточни още МВФ.

Кувейт е единствената страна от Персийския залив, в която няма въведени акцизи и Данък добавена стойност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР