Икономическото състояние на еврозоната в близко бъдеще ще е плохо.

...
Икономическото състояние на еврозоната в близко бъдеще ще е плохо.
Коментари Харесай

Еврото дългосрочно сринато, лошо за цялата зона: Топикономист

" Икономическото положение на еврозоната в близко бъдеще ще е плохо. Очень плохо.

Анализатори на ING, Citibank и Capital Economics са на мнение, че в допълнение обезценяване на еврото по отношение на $ (под паритет 1:1) е " safe bet ". Енергийната рецесия е " капан " за общата валута, споделят тези финансови институции. Последните дни цената на фючърси природен газ на европейските тържища надвиши 300 евро за мегаватчас. Предишният връх беше 240 евро. Дали ще се повиши още идните месеци? Молете се да не се, само че най-вероятно ще.

Най-опасното е, че тези страни членки, които исторически " носят " валутния съюз на гърба си, като Германия, в действителност ще се окажат най-тежко потърпевши от актуалната енергийна рецесия.

Стопанското бъдеще на Германия е на кръстопът. Над две десетилетия безумни енергийни политики доведоха до днешната обстановка. Немската политическа класа се опитваше да прокарва най- " прогресивните " (да се чете " безразсъдни " ) зелени енергийни политики, до момента в който в същото време поддържа най-мощния индустриален бранш в Европа и изобщо в света.

Това бе допустимо само с помощта на договорка с Владимир Путин (с " дявола ", както някои биха казали). Стига Русия да подава на ниска цена газ, немската промишленост може да продължи да бумти, до момента в който немските зеленисти унищожават локалната енергетика. Това обаче си има цена - геополитическа - която Германия наподобява не е подготвена да заплати. Особено иронично е, че тъкмо нацията на създателя на " Фауст " не осъзна в какъв капан се вкара.

Сега, заради тази късогледост, Германия би трябвало да избира - целите на зелената енергийна политика или оцеляването на немската промишленост. За мен явно съответният избор е второто. Но дали в Берлин го осъзнават? Дали в действителност изобщо осъзнават, че би трябвало да избират едното или другото?

Ако несъответстващите политики продължат, има

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР