Икономическият университет във Варна навършва 102 години днес. Основан е

...
Икономическият университет във Варна навършва 102 години днес. Основан е
Коментари Харесай

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

Икономическият университет във Варна навършва 102 години през днешния ден. Основан е на 14 май 1920 година по самодейността на Търговско-индустриалната камара в града. На тази дата се слага началото на българското висше икономическо обучение.

В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от главните търговски центрове на България. През 1911 година ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят опцията да се сътвори Висше комерсиално учебно заведение, само че избухналата война забавя реализирането на тази концепция. Решение за основаването му се взема през 1914 година на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.

Отпуснати са средства за бъдещия университет, само че откриването му става на 14 май 1920 година след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара. На тази дата се слага началото на българското висше икономическо обучение. Институциализирането на първото българско Висше комерсиално учебно заведение е осъществено на 28 септември 1920 година със заповед на тогавашния министър на търговията, индустрията и труда. Така се основава вторият български университет.

Ръководството на учебното заведение се поверява на Върховен учебен съвет. Учебните занятия стартират през есента (3 октомври) на 1921 година в постройката на комерсиалната гимназия, чийто трети етаж е издигнат особено за потребностите на висшето учебно заведение. Те се откриват тържествено в актовата зала 101 с благословията на Варненско-Преславския митрополит Симеон. Приветствие сервира и персонално цар Борис III. Присъстват членовете на комерсиалната камара, банкери, търговци, индустриалци.

Празникът на Икономически университет – Варна ще се състои на 17 май 2022 година (вторник) ще стартира от 10:00 ч. с тържествено заседание в аулата.

Ще бъдат връчени университетските оценки „ Студент на годината ” и „ Докторант на годината ”, както и университетските награди „ Проф. Цани Калянджиев ” за високи достижения в науката и „ Проф. Станчо Чолаков ” за високи достижения в региона на финансовата просвета и локалното самоуправление.

От 11:00 ч. в аулата ще стартира празничен концерт с присъединяване на възпитаници от НУИ „ Добри Христов “ – Варна.

Празникът на образователното заведение може да бъде следен онлайн в YouTube.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР