Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да

...
Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да
Коментари Харесай

Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

" Икономическият шантаж на Кремъл против България и Европейски Съюз няма да успее, тъй като ние ще се противопоставим. "

Това съобщи през днешния ден министър председателят Кирил Петков по време на тържественото разкриване на строителството на терминала за полутечен газ в Александруполис, Гърция, в който България е главен участик и има акционерен дял. На церемонията участваха и гръцкият министър председател Мицотакис, сръбският Вучич и еврокомисарят Шарл Мишел. Терминалът ще разреши доставки на полутечен газ до България и поредна стъпка към крайната диверсификация на доставките и завършек на енергийната заависимост от Русия.

" Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история на връзките сред България и Гърция. Той ще бъде запомнен със устрема ни за икономическа независимост и политическа самостоятелност ", продължи Петков.

Премиерът благодари и на Гърция за помощта, която тя ни оказва в актуалната обстановка с отрязаните съветски доставки.

" На съветската инвазия и невиждания напън, който Русия ни оказва сега със прекъсването на доставките, ние страните от свободна и демократична Европа ще се противопоставим дружно и ще водим политика, зачитаща интернационалното право ", сподели още Петков.

От своя страна, Мицотакис бе безапелационен:

" Ще можем доста скоро да заместим съветския газ с други източници "

Гърция ще може да одобри увеличени количества на полутечен газ и ще покрие освен националния пазар, само че ще заместят огромна част от съветския газ за потребностите на Балканите. Новите количества ще оказват помощ да не сме подвластни от съветския газ, сподели още Мицотакис - по този начин ще се отговори на провокациите в актуалния свят.

Очаквайте детайлности!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР