Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова е била призована

...
Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова е била призована
Коментари Харесай

Ваня Григорова разказа за разпита

Икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова е била призована „ за информация “ в Главна дирекция „ Национална полиция “ по сигнал на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

В студиото на „ 120 минути “ тя изясни по какъв начин е минал разпитът. Тя уточни, че не е получила копие от жалбата, а по отношение на информацията, която е изнесла в медиите, е дала отговор, че застава зад думите си, тъй като става въпрос за обществени данни на Комисията за финансов контрол, Национален осигурителен институт и научни изявления.

„ Категорично заставам зад всички изказвания, откакто съм го споделила, аз съм го удостоверила. По отношение на „ финансовата пирамида “, изтъквам тъкмо написаното: „ Важно е в тези частни пенсионни сдружения да има нови приходи от вноски. По този метод те съумяват да образуват облага. Подобен е механизмът на деяние на „ финансовите пирамиди “, сподели Григорова.

Според нея казусът е в метода на удържане на такси от персоналните партиди, като обезпечават облага на сдруженията, даже когато те губят суми от осигурителните вноски.

„ Конкретен образец: 2018 година едно от тези сдружения е изгубило 170 млн. лева на лицата, които се обезпечават в него. 2019 година е имало нарастване на средствата по партидите, само че през 2018 година регистрират 16, 4 млн. лева облага след налози. Нормално ли е, когато реализираш загуба за лицата, които представляваш – да отчиташ облага? “, разяснява тя.

Григорова уточни, че в Кодекса за обществено подкрепяне е заложена гаранция, съгласно която при погашение на пенсии от УПФ, в случай че средствата не покриват брутните вноски, тогава компанията ще би трябвало да доплати.

„ Ако вноската ви през 2002 година е била 2 лева, то покупателната дарба на тези 2 лева през 2002 година не се равнява на покупателната дарба през 2020 година След като законът планува да се покриват най-малко брутните вноски, това значи, че има случаи, в които брутните вноски не са налични по партидите на обезпечените лица “, сподели още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР