Икономическият растеж за следващата година за България няма как да

...
Икономическият растеж за следващата година за България няма как да
Коментари Харесай

Обещанията на политиците са неизпълними - няма пари, смята проф. Даниела Бобева

Икономическият напредък за идната година за България няма по какъв начин да е същият или по-висок, в това са безапелационни в прогнозите си всички организации. В най-лошия случай прогнозата за стопанската система ни е за растеж от 0,4, в най-хубавия - 0,6. Т.е. спрямо 3,9, а съгласно проверките, които ще се създадат, евентуално тази година ще стигнем и 4 и нещо, ние чакаме доста по-малък напредък. А когато имаш доста дребен напредък, опциите да бъдеш великодушен се лимитират.

Това разяснява тази неделя пред Би Ти Ви проф. Даниела Бобева учител по финанси и някогашен длъжностен вицепремиер. Това, което приказват политиците в този момент и това, което настина може да се направи, е много друго, е заключението на проф. Бобева. И предизвести, че опитът да се раздава толкоз е доста рисков.

Никой не споделя неприятните вести преди избори, само че българският гласоподавател има потребност от ясни отговори, добави Бобева. Напомни и че нарастват парите, с които обслужваме отговорностите си. В момента дългът на България е към 26,8 милиарда лева

Затова служебната финансова министърка е била права да предизвести, че в случай че се продъжи с фискална благотворителност, ще има проблем. Но не го направи по верния метод, счита проф Бобева - един министър не може да разяснява курса, борда, тъй като пазарите реагират бързо на такива послания.

Запазване на налозите е положителната вест, няма да се откри болшинство да се подвигат ставките, разяснява тя.

Много значимо е да сме деликатни с недостига, сега покриваме Маастрихтския аршин с под 2,9%. И в случай че всички политици в Народното събрание кажат 2,9, всичко ще е наред. Ако обаче тръгнем и след изборите да приказваме като предизборно, неща ще се влошат. Стряскащата външна среда да поддържа дисциплината у нас, надява се някогашната икономическа вицепремиерка.

На-страшното по света е, че всички олевяха. Президентът на най-либералната стопанска система в света прави закон, с който да се борела инфлацията, най-либералните икономисти олевяха, бизнесът също - не желае свободен пазар, а дотации, тавани на цени, надзор на търговски отстъпки. Това е шокиращо за моето потомство икономисти, разяснява проф. Бобева, която като министър на търговията в служебния кабинет на Стефан Софиянски либерализира цените.

Във всички стратегии на партиите с късмет да влязат в Народното събрание има 2 общи целта - поддръжка на дребните и междинните предприятия и понижаване на тежестта на бизнеса, само че по конкретиката в малко от тях има заложени стъпки, проучва още финансистът въз основата на 8 от прочетените от нея стратегии.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР