Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в

...
Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в
Коментари Харесай

Евростат потвърди добрата икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият напредък в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави едва през третото тримесечие на годината по отношение на предходните три месеца, само че все пак стопанската система на остарелия континент е на път да означи през актуалната година своето най-силно показване от 2007-а година насам, демонстрира дефинитивна неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен артикул на еврозоната набъбна на сезонно-коригирана база през интервала юли - септември с 0,6% по отношение на второто тримесечие, когато се увеличи с 0,7%, потвърждавайки предходните оценки на европейската статистика.

Потребителските разноски се усилиха с 0,3%, държавните разноски - с 0,2%, а дълготрайните бизнес вложения набъбнаха с 1,1 на 100. В същото време износът от еврозоната се увеличи с 1,2% при повишаване на вноса с 1,1%, което се отрази положително за икономическия напредък през третото тримесечие.

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на 19-те страни от единния валутен блок обаче се форсира през третото тримесечие до 2,6% от 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна агресия от началото на 2011-а година и при предходна оценка за напредък от 2,5 на 100. По този метод оценената за над 10 трлн. евро стопанска система на еврозоната е на път да завърши най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което предвижда и Европейската комисия, при показване на своя " есенен " стопански отчет.

Евростат удостовери и своята експресна оценка за икономическия напредък в границите на целия Европейски съюз на тримесечна база при възходяща проверка на данните на годишна база. Според европейската статистика, Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз също набъбна през третото тримесечие с 0,6% по отношение на интервала април - юни, когато европейската стопанска система се разшири с 0,7 на 100. Спрямо година по-рано обаче стопанската система на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,6% вместо с 2,5% и след агресия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, Брутният вътрешен продукт на България набъбна през третото тримесечие с 0,9% по отношение на предходните три месеца, като икономическият напредък на годишна база се форсира до 3,9% от 3,7% през интервала април - юни (според доказаната оценка на Националния статистически институт от началото на декември).

По темпове на напредък на тримесечна база, нашата страна, дружно с Хърватия, Кипър и Унгария е на шесто място измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, които са изпреварени доста от абсолютният водач в лицето на Румъния (с растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,6%), следвана от Малта (с 1,9%), Латвия (с 1,5%), Полша (с 1,2%) и Словения (с 1.0%).

Лидер по темпове на напредък по отношение на третото тримесечие на 2016-а година е още веднъж Румъния (ръст на Брутният вътрешен продукт на годишна база с цели 8,6%), следвана от Малта (повишение с 7,7%), Латвия (с 6,2%), Полша (с 5,2%) и Чешката република (повишение също с 5,0%). По този индикатор нашата страна, дружно с Кипър, заема девета позиция измежду всички 28 страни - членки. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР