Икономическият растеж в еврозоната и в целия ЕС се забави

...
Икономическият растеж в еврозоната и в целия ЕС се забави
Коментари Харесай

Забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС

Икономическият напредък в еврозоната и в целия Европейски Съюз се забави внезапно през третото тримесечие на 2022 година по отношение на предходните три месеца и по отношение на година по-рано, демонстрират неревизирани данни на европейската публична статистика Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна през интервала юли - септември 2022 година с 0,2% по отношение на второто тримесечие, когато се увеличи с 0,8%. Това е най-слабата агресия след икономическия отскок при разхлабването на Covid рестриктивните мерки през второто тримесечие на 2021 година и допуска, че Брутният вътрешен продукт може да означи спад през последното тримесечие на актуалната година, защото към момента рекордно високата инфлация принуждава ЕЦБ да резервира актуалната си нападателна политика на стягане (вдигане) на лихвите.

В рамките на целия Европейски Съюз брутният вътрешен артикул също набъбна през третото тримесечие с 0,2% след напредък с 0,7 на 100 през предходното тримесечие.

Забавянето на икономическия напредък през третото тримесечие е очевидно при съвсем всички страни членки на Европейски Съюз, като на огромен спад на Брутният вътрешен продукт беше регистриран в Латвия - с 1,7%, в Словения с 1,4%, а в Чехия и Унгария с по 0,4 на 100.

Най-добър стопански напредък през третото тримесечие означиха Румъния и Кипър (с напредък от по 1,3% по отношение на предходните три месеца), следвани от Полша (с 0,9%) и Швеция (с 0,7%). Непосредствено след тях се подрежда България с напредък на Брутният вътрешен продукт от 0,6% по отношение на второто тримесечие.

Спрямо третото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на целия Европейски Съюз набъбнаха през интервала юли - септември надлежно с 2,1% и с 2,4% след двойно по-добра агресия от 4,3% през второто тримесечие на актуалната година.

Най-солиден напредък на годишна база през третото тримесечие означи Кипър (повишение с 5,4%), следвана от Португалия (с 4,9%), Румъния (с 4,7%), Полша (с 4,4%) и Унгария (с 4,1%).

Растежът на Брутният вътрешен продукт на България през третото тримесечие по отношение на година по-рано се забави до 3,2% от 4,6% през второто тримесечие, като по-добра икономическа агресия беше регистрирана в осем други страни членки на Европейския съюз.

В същото време равнищата на трудова претовареност в еврозоната и в целия Европейски Съюз се покачиха през третото тримесечие с 0,2%, а по отношение на година по-рано - надлежно с 1,7%  ис 1,5 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР