Икономическият растеж на Китай се е ускорил до все още

...
Икономическият растеж на Китай се е ускорил до все още
Коментари Харесай

Китайската икономика е нараснала с 4,8% през първото тримесечие

Икономическият напредък на Китай се е ускорил до към момента слабия ритъм от 4,8 на 100 на годишна основа през първите три месеца на 2022 година, откакто индустриалните градове бяха затворени за битка с огнища на ковид, застрашавайки международната търговия и произвеждане, съобщи Асошиейтед прес.

Растежът на втората по величина стопанска система бе 4 % през предходното тримесечие след спад, провокиран от стягане на контрола върху потреблението на дълг от големия бранш за недвижими парцели в Китай. В съпоставяне с предходното тримесечие темпът се е забавил до 1,3 % от 1,4 %, сочат оповестените през днешния ден публични данни от Пекин.

Неизбежни са и спомагателни въздействия от локдауните, предизвестява основният икономист за Китай в ING Айрис Пан.

Забавянето ощетява комерсиалните сътрудници на Китай, като потиска търсенето на нефт, стомана, потребителски артикули, храни и различен импорт. Цените на черното злато, които скочиха след нападението на Русия против Украйна, се намалиха ненапълно поради упованията, че китайското ползване ще отслабне.

Потокът от промишлени артикули е нарушен от прекъсването на достъпа до Шанхай, бизнес център с 25 милиона души, и други индустриални градове. Световните автомобилостроители и други промишлени производители понижиха или стопираха производството.

Прекъсването " ще окаже напън върху интензивността през април и през май, в случай че не и по-нататък ", се показва в отчет на Томи Ву от " Оксфоррд икономикс ". Това " евентуално ще даде доста отражение върху световните вериги за доставка ", предвижда анализаторът.

Икономическият напредък на Китай през първото тримесечие е под годишната цел на ръководещата комунистическа партия от 5,5 %. Според експерти ще бъде мъчно той да бъде реализиран без огромни държавни тласъци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР