Икономическият растеж на България се очаква да се забави през

...
Икономическият растеж на България се очаква да се забави през
Коментари Харесай

ЕК прогнозира икономическият растеж на България да се забави през 2023 г.

Икономическият напредък на България се чака да се забави през 2023 година и да се увеличи още веднъж през 2024 година, разгласи Европейската комисия в своята пролетна икономическа прогноза, оповестена през днешния ден.

Очаква се и закъснение на растежа на износа, който България ще осъществя през тази година, заради ограничение на търсенето в чужбина и „ характерни за страната фактори с еднократно влияние “, се споделя в прогнозата.

Предвижда се растежът на потреблението на семействата в страната да намалее към края на 2023 година и първата половина на 2024 година, защото лихвените проценти се покачват в действително изражение, а растежът на покачване на заплатите в страната се забавя.

Еврокомисията чака инфлацията в България да се забави, само че да остане относително висока през 2023 година.

Прогнозира се бюджетният недостиг да се усили през 2023 година на фона на признатите през 2022 година обществени политики във връзка с приходите на българските жители.

Обсъждането на държавния бюджет на България за 2023 година е в ход, регистрира Европейска комисия.

Реалният БВП (БВП) на страната ни е повишен с 3,4 на 100 през 2022 година, което е по-малко по отношение на зимната прогноза на Европейска комисия за растеж от 3,9 на 100.

В отчета се регистрира, че растежът на българския Брутният вътрешен продукт е свързан от мощното частно ползване в страната и от високите равнища на износа.

„ Растежът на действителното ползване на семействата се форсира през втората половина на 2022 година, подсилен от увеличението на разполагаемия им приход в изискванията на доста сгънат пазар на труда (ниски равнища на безработица и засилено търсене на работна мощ - бел. ред.).

Износът (на България - бел. ред.) означи мощен растеж през първата половина на 2022 година, отразявайки както по-високите експортни цени, по този начин и по-големите размери на изнасяните артикули, изключително на електрическата енергия. Вносът също бележи мощен напредък, свързан от високото вътрешно търсене. През четвъртото тримесечие (на 2022 година – бел. ред.) бяха регистрирани ранни признаци на " изстудяване " на бранша на недвижимите парцели, който се характеризира със спад в броя на разрешителните за градеж и на новите покупко-продажби “, се споделя в пролетната прогноза на Европейска комисия.

За актуалната година Брюксел чака растежът на стопанската система ни да се забави до 1,5 на 100, а през 2024 година до 2,4 на 100.

Предишните оценки бяха за растеж от 1,4 на 100 през 2023 година и 2,5 на 100 за 2024 година.

На тримесечна основа се чака растежът на брутния вътрешен артикул на България да стагнира след първите 3 месеца на 2023 година, само че по-късно, през 2024 година, да възобнови постоянното си повишаване, обусловено от износа, частното ползване в страната и вложенията в обществения бранш.

След година на фискална консолидация бюджетният недостиг на България, който през 2022 година доближава до 2,8 на 100 по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната, през 2023 година се чака да се увеличи до 4,8 на 100.

Консолидираният дълг на бранш „ Държавно ръководство “ се чака да се усили от 22,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2022 година до 28,1 на 100 през 2024 година, планува Европейската комисия.

Същевременно съгласно прогнозата инфлация последователно ще се намали.

Средната инфлация съгласно хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ- HICP) доближава до 13,0 на 100 през 2023 година в България (в сходство с упованията, заложени в зимната прогноза, бел. ред.).

Тя беше обусловена от цените на енергийните артикули и питателните артикули, които оказаха напън към покачване върху растежа на инфлацията през първата половина на годината. Това докара до растеж на цените на транспортните и кетъринг услугите.

През втората половина на 2022 година инфлацията, която отразява динамичността на потребителските цени на услугите, стартира да се покачва в България, установи Еврокомисията. Тази наклонност се регистрира и при услугите, които не са мощно подвластни от цените на питателните артикули и енергийните артикули.

На този декор повишаването на храните в страната продължава през обсъждания интервал, въпреки и с по-нисък месечен ритъм.

Инфлацията по ХИПЦ се чака да се намали до 9,4 на 100 през 2023 година на годишна основа и до 4,2 на 100 през 2024 година, се споделя в прогнозата на Европейската комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР