Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави през 2023

...
Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави през 2023
Коментари Харесай

Световната банка: Икономическият ръст в света ще се забави до невиждан от 2008-а година темп

Икономическият растеж в международен мащаб ще се забави през 2023 година до най-ниското си равнище от финансовата рецесия през 2008 година Това предвижда Световната банка, на фона на по-високите лихвени проценти и инфлацията.

Очакванията са за закъснение на световния икономически ръст до 2,1% тази година от 3,1% през 2022 година, като се натъртва на доста закъснение през втората половина на годината, написа Yahoo Finance.

Този ритъм на напредък се приближава до следения по време на финансовата рецесия от 2008 година, макар че в този момент се чака растежът в развитите страни да бъде по-висок, в сравнение с тогава.

Икономическият растеж в разрастващите се пазари обаче ще бъде по-слаб.

Световната Банка намали вероятностите си за съвсем всички развити стопански системи и понижи прогнозите за напредък за 70% от нововъзникващите пазари. До края на 2024 година се чака растежът в разрастващите се стопански системи да бъде с към 5% под равнищата, планувани при започване на пандемията.

Ръстът в по-развитите стопански системи евентуално ще се забави до 0,7% тази година - от 2,6% през 2022 година, се споделя в отчета.

Заради продължаващото влияние на внезапното повишаване на лихвените проценти, икономиката на Съединени американски щати ще се забави до 1,1% през 2023 година от 2,1% през 2022 г. След това да ще има спад до 0,8% през 2024 година.

След поредност от банкови банкрути, които стегнаха кредитирането, по-високите разноски за заеми свиват потребителските разноски.

Прогнозите за еврозоната са растежът да се забави до 0,4% през 2023 година от 3,5% през 2022 година, най-вече поради стягането на паричната политика и по-високите цени на силата.

Световната банка предизвестява, че световният растеж може да бъде даже по-слаб от предстоящото, в случай че инфлацията продължи и докара до повдигане на лихвени проценти.

По-високите лихвени проценти са проблем за нововъзникващите пазари, които към този момент се сблъскаха със разтърсванията от пандемията и съветската инвазия в Украйна.

Досега множеството нововъзникващи пазари са претърпели единствено лимитирана щета от неотдавнашната банкова рецесия, която пристигна от по-богати места като Съединени американски щати, само че новият отчет на Световната банка показва, че тези пазари в този момент " плуват в рискови води ".
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР