Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави през 2023

...
Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави през 2023
Коментари Харесай

Световната банка: Икономическият ръст в световен мащаб ще се забави до невиждан от 2008-а година темп

Икономическият растеж в международен мащаб ще се забави през 2023 година до най-ниското си равнище от финансовата рецесия през 2008 година Това предвижда Световната банка, на фона на по-високите лихвени проценти и инфлацията.

Очакванията са за закъснение на световния стопански растеж до 2,1% тази годин а от 3,1% през 2022 година, като се натъртва на доста закъснение през втората половина на годината, написа Yahoo Finance.

Този ритъм на напредък се д оближава до следения по време на финансовата рецесия от 2008 година, макар че в този момент се чака растежът в развитите страни да бъде по-висок , в сравнение с тогава. Икономическият растеж в разрастващите се пазари обаче ще бъде по-слаб.

Световната Банка п онижи вероятностите си за съвсем всички развити стопански системи и понижи прогнозите за напредък за 70% от нововъзникващите пазари . До края на 2024 година се чака растежът в разрастващите се стопански системи да бъде с към 5% под равнищата, планувани при започване на пандемията.

Ръстът в по-развитите стопански системи евентуално ще се забави до 0,7% тази година - от 2,6% през 2022 година, се споделя в отчета.

Заради продължаващото влияние на внезапното повишаване на лихвените проценти, стопанската система на Съединени американски щати ще се забави до 1,1% през 2023 година от 2,1% през 2022 година След това да ще има спад до 0,8% през 2024 година.

След поредност от банкови банкрути, които стегнаха кредитирането, по-високите разноски за заеми свиват потребителските разноски.
 Българска народна банка предвижда растеж на стопанската система от 1%
Българска народна банка предвижда растеж на стопанската система от 1%

Централната банка прави оценка рисковете пред прогнозата за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт като уравновесени

Прогнозите за еврозоната са растежът да се забави до 0,4% през 2023 година от 3,5% през 2022 година, най-много поради стягането на паричната политика и по-високите цени на силата.

Световната банка предизвестява, че световният растеж може да бъде даже по-слаб от предстоящото, в случай че инфлацията продължи и докара до повдигане на лихвени проценти.

По-високите лихвени проценти са проблем за нововъзникващите пазари, които към този момент се сблъскаха със разтърсванията от пандемията и съветската инвазия в Украйна.

Досега множеството нововъзникващи пазари са претърпели единствено лимитирана щета от неотдавнашната банкова рецесия, която пристигна от по-богати места като Съединени американски щати, само че новият отчет на Световната банка показва, че тези пазари в този момент " плуват в рискови води ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР