Икономическият песимизъм по света най-накрая победи. Икономическият оптимизъм по света

...
Икономическият песимизъм по света най-накрая победи. Икономическият оптимизъм по света
Коментари Харесай

По света очакват икономически по-трудна година, по лично щастие България в дъното на класация


Икономическият скептицизъм по света най-сетне победи. Икономическият оптимизъм по света понижава в последните години.

Това демонстрира 41-вото международно проучване „ Край на годината “ на водещата асоциация „ Галъп интернешънъл “. Изследването демонстрира, че 28% от популацията е оптимистично настроено за икономическото развиване през 2018, само че икономическият скептицизъм е 30%, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма.

Нетният оптимизъм (дяловете на тези, които споделят, че идната година ще е стопански по-добра минус дяловете на тези, които споделят, че идната година ще е стопански по-лоша) е -2 и демонстрира наклонност на намаление в няколко следващи издания на проучването: от +23 през края на 2015 и +20 в края на 2016 до -2 в края на 2017 година

За втора поредна година европейските жители съществено се тормозят за просперитета си през идната година (-16 чист резултат). Предизвикателствата пред бъдещето на Европейски Съюз и на Европа като цяло продължиха през 2017 година и сътвориха неустановеност, макар зародилите признаци на възобновяване в Европа.

За пръв път икономическият скептицизъм в Европейски Съюз доближава до равнищата на скептицизъм в Русия – и на двете места чистата стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49% - най-високият в изследвания свят дял) чакат 2018 да бъде като 2017 година в страната им.

Американското публично мнение пък е надълбоко разграничено в икономическите си упования за идната година.

Най-големи песимисти пък са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е доста покрай тях - с чиста стойност (-40). Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 чиста стойност), са от другата страна най-оптимистично настроени за идната година.

Ясни болшинства в Индия и Източна Азия чакат даже по-успешна година от сегашната, основана на впечатляващото показване на тези райони през 2017 година, до момента в който Западна Азия е много обезпокоена.

Надежда на планетата Земя… само че по-ниска

39% от изследваното население по света счита, че 2018 година ще бъде като цяло по-добра от 2017 година, което е с 13 пункта по-ниско спрямо предходната година. 23% чакат по-лоша година. 32% считат, че 2018 ще бъде същата като 2017 година, а други 6% не знаят.

Нетният резултат е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък спрямо +37 предходната година. Въпреки че цялостните позитивни упования за поредна година са повече от негативните, броят на оптимистите очевидно понижава в целия свят. Намаляването демонстрира всеобщата угриженост и терзания, до момента в който светът се трансформира в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.

В съпоставяне с руснаците, доста повече американски жители са оптимисти, само че пък в Съединени американски щати има и повече песимисти, в сравнение с в Русия. Като цяло, и по този индикатор Русия в по-голяма степен чака идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата, до момента в който американското общество демонстрира повече поляризация на мненията.

Индонезия (+66 чист резултат) води по оптимизъм тази година, а Южна Азия (+51) е най-оптимистичният район в света. Европа е в противоположна посока с чист резултат 0 в страните отвън Европейски Съюз и единствено +5 в Европейски Съюз.

Надеждата наподобява непокътната за бързо разрастващите се страни, в сравнение с за по-развитите. Ниските приходи явно се съчетават добре с вярата, защото има вероятности за напредък.

Например, общият оптимизъм в Бангладеш, Индия, Виетнам и така нататък доближава до към +50 чисти стойности, само че Гърция е на -30 и Италия е на -41. Очевидно е, че се е случила още една неприятна за Запада и добра за Изтока година.

По-малко благополучен свят през 2017 година

Близо две трети (59%) от света заявяват, че се усещат персонално щастливи. Това е с към 10 процентни пункта по-ниско, в сравнение с измереното благополучие в края на 2016 година - днешният свят споделя +49 чиста стойност на щастието, съпоставено с +59 предходната година.

В изследваните 55 страни 8% декларират, че не са щастливи - съвсем същите, като 9% в края на 2016 година и 10% в края на 2015 година

Изминалата година беше сложна, с неустановеност и тероризъм, което най-вероятно е повлияло на доста човешки ориси. Независимо от това обаче, по-голяма част от изследваните страни въпреки всичко не престават да заявяват, че са щастливи, въпреки и по-малко.

Латинска Америка наподобява е най-щастливият континент в света (нетна оценка от +66 в този регион).

Фиджи пък е най-щастливата страна (+92). Колумбия с чиста оценка от +86 е тъкмо след Фиджи. Иран и Ирак са в дъното с +5 и +7.

Нетният резултат в Съединени американски щати и Русия по отношение на щастието е тъкмо еднакъв (+50).

Къде сме ние

18% у нас чакат 2018-а да бъде година на стопански напредък, а 26% - на стопански компликации. Нетната стойност е -8, което е близо 3 пъти по-оптимистичен резултат по отношение на края на 2016 година и по-скоро България е в позитивната страна на скалата по отношение на международните и европейските трендове. Най-голям, предстоящо, остава делът на тези, които не чакат промени – 38%.

По-общите упования на българите за започващата 2018 година пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С чиста стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България минава в позитивната част на „ класацията ”, само че и надалеч от крайности в позитивна или отрицателна посока.

По отношение на персоналното благополучие през отминаващата година, страната ни още веднъж е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така чистата стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35, което с два пункта по-високо по отношение на края на 2016 г.Общата наклонност за България е за повишаване на каузи на положително отговарящите спрямо края на 2016 година

България е в благозвучие с страните от Източна Европа и е в „ златната среда “ измежду страните от Балканите, като на техния декор дори може да се одобри, като страна, споделяща повече оптимизъм.

Иджаз Гилани, „ Галъп Пакистан “ (ръководител на плана "Глобален барометър"): Заражда се световно общество, в което мненията от ден на ден се дефинират от принадлежността към жанр на живот, а не към нация.

55-те страни демонстрират появяването на световно общество, в което националните граници от ден на ден се пресичат от международни сегменти съгласно стила на живот. Така да вземем за пример, съгласно проучването, настройките на младежите в дадена страна постоянно са по-сходни между тях, в сравнение с с по-възрастното население в границите на съответните национални граници. Същото важи и за групите съгласно приходи и равнища на обучение.

Нетното благополучие в 55-те изследвани страни е с 15 пункта по-високо измежду младите (под 34-годишна възраст), в сравнение с измежду по-възрастното население (над 55-годишна възраст).

Групите на хора с високи приходи в тези 55 страни са 32 пункта по-щастливи от групите с най-ниски приходи в съответните общества. Висшистите са с 13 пункта по-щастливи от тези, чието обучение е главно или са необразовани.

Аналитичният екип на световното изследване твърди: "Щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, приходи и обучение или метод на живот".

Настоящото проучване е част от годишния проучвателен план на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, наименуван „ Край на годината “ - годишна традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година Тази година то бе извършено от международната асоциация “Галъп интернешънъл “ в съдействие с УИН в 55 страни по целия свят. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР