Икономическият министър твърди, че на дружествата умишлено е разрешавано да

...
Икономическият министър твърди, че на дружествата умишлено е разрешавано да
Коментари Харесай

КЗП започва проверка на фирмите за бързи кредити

Икономическият министър твърди, че на сдруженията съзнателно е разрешавано да залагат нерегламентирани клаузи в договорите

От през днешния ден екипи на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартират инспекции на място в офисите на компании за бързи заеми в цялата страна. Регулаторът, който е под шапката на Министерството на стопанската система, ще ревизира „ за добросъвестното ценене на правата на потребителите по подписани контракти за бързи заеми “.

През последните месеци КЗП е направила прелиминарен обзор на договорите и счетоводните документи на фирмите за бързи заеми, опериращи в България. Той споделя съществуване на съществени нарушавания, включително нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския заем, които изкривяват пазара, оповестява министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Повод за инспекциите са били голям брой сигнали за неразбираеми или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и други

В предишното е юридически опит казусът да се реши посредством нов закон. Експертният разбор обаче демонстрира, че в основата на казуса са неналичието на надзор и предварителна защита “, споделя Стоянов.

Според него фирмите са били оставени съзнателно да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на контракта от двете страни действително е налице законно съображение за събиране на вземания посредством нелоялни търговски практики, предава economic.bg.

Затова съществена цел на инспекциите е премахване на всички сходни противозаконни практики, с цел да бъдат правата на клиентите оптимално предпазени. Ще се цели и реализиране на по-добра осведоменост и гаранции за потребителите на бързи заеми “, споделя още Стоянов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР