Икономическият и социален съвет на България приe становище по актуализиран

...
Икономическият и социален съвет на България приe становище по актуализиран
Коментари Харесай

ИСС прие становище по актуализиран вариант за партньорство за програмен период 2021-2027г.

Икономическият и обществен съвет на България приe мнение по обновен вид за партньорство по стратегии за програмен интервал 2021-2027 година Новото мнение има за цел да подкрепи държавната администрация да успее да започва и дефинира по-бързо и вярно областите за вложение на средствата от Европейски Съюз.

ИСС отбелязва, че нуждата от поддръжка на българската стопанска система, на предприятията и семействата е незабавна, с цел да могат те по-лесно да посрещнат компликациите, пред които са изправени от всички спешни фактори. ИСС чака подготовката и разглеждането на нормативната уредба, която се отнася до бъдещото разходване на средства по линия на европейските фондове и останалите финансови механизми да бъдат осъществени в най- къси периоди, като ИСС ще бъде градивен участник в този развой, оповестяват от съвета.

Експертите на Съвета детайлно са създали оферти по стратегиите за интервала 2021 - 2027 „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, „ Развитие на човешките запаси “, „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, както и Предложения по Стратегическия проект за развиване на земеделието и развиване на селските региони за същия интервал. Предложения са написани и по Програма „ Развитие на районите 2021 – 2027 година, „ Транспортна съгласуваност “, „ Морско дело, риболовство и аквакултури “, „ Образование “, „ Околна среда 2021 – 2027 година и „ Техническа помощ “. Всички тези оферти ИСС изготви, с цел да подкрепи ръководещите органи да наваксат значителното забавяне на стартирането на стратегиите по сегашния програмен интервал.



ИСС предлага въпросите, свързани с създаването, отчитането, осъществяването, възлагането и даването на безплатна финансова помощ, да се уредят в обща рамка. Тази рамка, дружно с обособените нормативни актове, които я сформират, следва да бъде разисквана настрана и със обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) или различен подобаващ формат. На пленарната си сесия ИСС одобри и мнение на тематика „ Изработване на мнение по обсега и адекватността на Кодекса за обществена поддръжка.



Рискове и провокации пред въвеждането на интегриран метод за поддръжка. “ То беше предоставено за правене от Министерски съвет. Акцентите в него са свързани с ясното регламентиране на линията на беднотия, като насочна точка за образуване на базовия най-малък приход, както и особено внимание ориентирано към енергийната беднотия. Експертите на ИСС са на мнение, че създаването на Кодекс за обществена поддръжка ще кодифицира и осъвремени съществуващата правна уредба, която регламентира другите детайли на общественото подкрепяне. Пленарната сесия одобри и Анализ на тематика „ Участието на младежите в процесите на взимане на решения в България и в Европейски Съюз, в това число с акцент върху „ зелените “ решения и дигитализацията “. Пълните текстове на трите документа може намерите на уеб страницата на ИСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР