Икономическите възможности на Ямбол и Сливен са ограничени, само Бургас

...
Икономическите възможности на Ямбол и Сливен са ограничени, само Бургас
Коментари Харесай

Изоставащите Сливен и Ямбол дърпат назад Бургас в индекса на ЕК за конкурентност

Икономическите благоприятни условия на Ямбол и Сливен са лимитирани, единствено Бургас доста мъчно може да дърпа напред целия Югоизточен регион, считат специалисти

Изоставащите области на Сливен и Ямбол дърпат обратно и Бургас в Индекса за районна конкурентоспособност на Европейска комисия. Друг отрицателен фактор е Странджа, където от години няма съвсем никакви вложения, а опитите да се развива екологично отглеждане на животни се пресичат съществено, като от време на време се избиват хиляди стада по съмнителни аргументи – чума, луда крава и какво ли още не.

Така съгласно показателя Югоизточна България е с показател 52,6 точки, съвсем на границата на най-слабата категория, която е под 50 пункта. Зад нас е единствено Северозападът, който събира 46,9 точки, написа „ 24 часа “.

Икономическите благоприятни условия на Ямбол и Сливен са лимитирани, единствено Бургас доста мъчно може да дърпа напред целия Югоизточен регион, счита Румяна Грозева - изпълнителен шеф на Агенцията за районно развиване в Стара Загора.

В община – Бургас не са съгласни с оценката на Европейска комисия. “Бургас е административен център, трудовата миграция е ориентирана към него, безработицата е ниска, а броят на вложителите през последните години се усилва. Дори статистическите данни за област Бургас не са съизмерими с тези на общината ”, разяснява пред вестника шефката на дирекция “Стопански действия ” Ивелина Стратиева.

Наскоро тук стартира и построяването на първия цех за бронирани коли у нас. Новата северна промишлена зона към този момент е 100% запълнена, което наложи локалната администрация да освободи огромен общински терен за нов промишлен парк в южната част на града.

Преди дни Общинският съвет в града сподели мъдрост и направи първата крачка към привличането на още един огромен вложител, подготвен да вложи над половин милиард лв. в цех за зелен водород.

На фона на проспериращ Бургас, където капиталовата и бизнес интензивност са измежду най-високите в страната, кметът на Малко Търново Илиян Янчев изнася шокиращи данни за упадъка на Странджа изнася кметът на Малко Търново. „ Преди 90-те години Малко Търново наброяваше 9000 души, а прилежащият Къркларели от турска страна беше 18 000. Сега съотношението е 4000 към 130 000. Това са два града с еднакъв климат в Странджа. Нито турците са разкрили газ или други благосъстояния, нито природата се е трансформирала от двете страни на границата “, споделя той.

Според него, до момента в който няма държавна тактика за развиване, нещата няма да се подобрят.

В Бургаска област има и други небогати общини – Средец, както и полупланинските Сунгурларе и Руен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР