Икономическите нагласи в и в целия Европейски съюз се подобриха

...
Икономическите нагласи в и в целия Европейски съюз се подобриха
Коментари Харесай

Подобрение на потребителските и бизнес нагласи в ЕС и България през февруари

Икономическите настройки в и в целия Европейски съюз се усъвършенстваха през февруари по-силно от предстоящото с помощта на по-голям оптимизъм в, сферата на услугите и измежду потребителите.
Това демонстрират резултати от последно изследване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък.
Европейска комисия доклада сходно усъвършенстване на бизнес и потребителските настройки и в нашата страна през втория месец на 2021 година
Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на Европейски Съюз, се увеличи през февруари до 93,1 пункта от 91,2 пункта през януари. Съответният показател за еврозоната пък набъбна до 93,4 от 91,5 пункта при осредни упования на финансовите пазари за по-слабо покачване до 92,0 пункта.
Подобряването на стопански настройки в Европейски Съюз и в частност в еврозоната е водено от по-нататъшно усилване на доверието в индустриалния браншове и от изненадващо усилване на доверието в областта на услугите при утежняване в търговията на дребно.
Индексът на потребителското доверие за еврозоната се увеличи през февруари до -14,8 от -15,5 пункта през януари, а за целия Европейски Съюз до -15,7 от -16,5 пункта.
Аналогичният показател на икономическите настройки в България също набъбна през февруари до 83,5 пункта от 81,1 пункта през януари, когато се увеличи за пръв път от септември 2020 година
 Скок на декемврийските продажби на дребно в Европейски Съюз, само че при спад в България Скок на декемврийските продажби на дребно в Европейски Съюз, само че при спад в България
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз възвърнаха през декември 2020 година част от много мощния спад през ноември, защото въве...
През февруари изследването на Европейска комисия регистрира обаче утежняване на настройките в промишления бранш на нашата страна (понижение на съответния показател до -9,2 от -8,8 пункта месец по-рано), само че при внезапно усъвършенстване в областта на услугите (до -16,6 от -22,8 пункта), както и покачване в търговията на дребно (до -1,9 от -3,3 пункта) и в строителството (до -15,2 от -19,8 пункта).
Индексът на потребителското доверие в България се усъвършенства през февруари до -30,9 пункта от -31,8 пункта през януари, нараствайки за втори следващ месец от декемврийското дъно от -32,5 пункта (най-ниско равнище от юли 2020 година насам).
В същото време показателят, измерващ упованията за заетостта и трудовия пазар, също бележи покачване през февруари както в границите на целия Европейски Съюз (до 91,9 от 90,2 пункта), по този начин и в еврозоната (до 90,9 от 89,1).
За България показателят на заетостта се увеличи през февруари до 102,1 пункта от 101,8 пункта през януари, достигайки най-високо равнище от март 2020 година, когато първата коронавирусна вълна докара до въвеждане на непоколебим локдаун и в нашата страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР