Икономическите и практическите последици от Брекзит ще започнат вече да

...
Икономическите и практическите последици от Брекзит ще започнат вече да
Коментари Харесай

Ълстър се оказва изненадващ печеливш от Брекзит

Икономическите и практическите последствия от Брекзит ще стартират към този момент да се усещат, защото преходният интервал сред Европейски Съюз и Англия завърши по време на договарянията за ново комерсиално съглашение.

Тази договорка беше подписана на 24 декември, само че съглашението няма да бъде претърпяно по същия метод от Северна Ирландия като останалите участници, съобщи БГНЕС, базирайки се на Би Би Си.

Въпреки че е част от Англия, дружно с Англия, Шотландия и Уелс, Северна Ирландия (Ълстър) ще бъде в позиция, която мнозина биха могли да дефинират като по-изгодна от останалите.

Брекзит ще значи завършек на свободното придвижване сред европейци и британци и използването на избрани бариери за потока от артикули и услуги, които не са съществували преди.

Много от новите ограничавания обаче няма да важат за Северна Ирландия, която споделя сухопътна граница с Република Ирландия, която остава член на Европейски Съюз.

Родените в Северна Ирландия имат право както на ирландско, по този начин и на английско поданство.

Тези, които упражняват това право, ще могат да запазят европейско поданство, нещо, което не е налично за хората във Англия, които имат единствено английско поданство.

И това има съществени последствия

На първо място, жителите с ирландски паспорт към момента ще могат да употребяват експресните линии и електронните портали, предопределени за европейците на летищата. Това може да спести по-дълго очакване.

Тези, които имат английски паспорт, по принцип ще би трябвало да преминат през линията на неевропейци, където минават останалите националности.

По-фундаментално: тези с ирландски паспорти ще продължат да се употребяват от правото си на свободно придвижване на хора в Европейски Съюз.

Това значи, че както те, по този начин и техните съпрузи и деца, могат да живеят, работят и учат във всяка страна членка на блока, без да се нуждаят от виза и без ограничаване на времето на престой.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние изясни това по време на тирада в Белфаст, столицата на Северна Ирландия, през 2020 година

" Докато Северна Ирландия към този момент няма да бъде част от Европейски Съюз, родените и израсналите тук, които решат да бъдат английски жители, ще останат европейски жители. "

" Това значи, че те ще могат да продължат да се движат и да обитават свободно в границите на Европейски Съюз. "

Образование в Европейски Съюз

След Брекзит Англия ще спре да взе участие в програмата „ Еразъм “, предопределена за европейските студенти да прекарат учебен срок или година в различен университет в друга държава- членка.

Вместо това Англия приготвя лична стратегия за продан, която ще се назовава Тюринг, по името на известния математик Алън Тюринг, само че множеството детайлности към момента са незнайни.

Студентите от университетите в Северна Ирландия обаче ще могат да продължат да вземат участие в програмата „ Еразъм “ заради финансиране и административна помощ от ирландското държавно управление.

Министърът на Ирландия за висше и продължаващо обучение, проучвания, нововъведения и просвета Саймън Харис съобщи:

„ Правителството на Ирландия поема церемониален ангажимент към Северна Ирландия, че даже след Брекзит ние подсигуряваме, че към момента има метод за съдействие и да си сътрудничат по отношение на висшето обучение ".

Финансирането ще продължи да бъде налично за студенти, записани на цялостен курс в университетите в Северна Ирландия.

Това няма да бъде лимитирано до тези с ирландски паспорт, само че тези с английски паспорт също ще могат да аплайват за него.

Търговия

Британски и европейски компании ще могат да продължат да продават своите артикули през Ламанша, без да се ползват такси. Това беше планувано в комерсиалното съглашение, реализирано на 24 декември.

Но бизнесът във Англия, на територията на Обединеното кралство с три страни (Англия, Уелс и Шотландия), само че който не включва Северна Ирландия, ще се сблъска с напълно нова система от нетарифни търговски бариери, която включва документи, документи и митнически надзор до момента в който влиза в Европейски Съюз.

Северна Ирландия няма да се сблъска с тези бариери, защото ще остане в границите на единния европейски пазар на артикули.

Това е разследване от Северноирландския протокол, особено съглашение за попречване на по този начин наречената " твърда граница " със прилежащата република Ирландия.

Например, камион с месни артикули от Северна Ирландия може да се качи на ферибот в пристанището на Дъблин в Ирландия и да слезе във френско пристанище без никакви документи и надзор.

Въпреки това, за сходен камион да пътува от Шотландия до Франция, той ще се нуждае от нови здравни документи за експорт и управляващите ще изискват съобщение преди идването му.

Освен това ще би трябвало да мине през граничен надзор, където товарът ще бъде физически прегледан.

Това въпреки това допуска съществуването на нови търговски бариери в самото Обединено кралство.

И то е, че макар че този камион, претрупан с шотландско месо, би могъл да бъде трансфериран в Кардиф или Лондон, без да се постанова да минава контрола, при влизане в Северна Ирландия това би било като че ли влиза на територията на Европейски Съюз.

Следователно, ще би трябвало да се подложите на същата администрация и надзор, както в случай че сте влезнали във френско пристанище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР