Икономическата криза в еврозоната не е преодоляна, а ситуацията в

...
Икономическата криза в еврозоната не е преодоляна, а ситуацията в
Коментари Харесай

Гърция е пред нова криза

Икономическата рецесия в еврозоната не е преодоляна, а обстановката в Гърция ще се утежни. Това предизвестява видният американски икономист и нобелист Джоузеф Стиглиц, представен от гръцката организация АНА-МПА. Въпреки неотдавнашното избавяне на Гърция с нова финансова инжекция Стиглиц преценя, че рецесията в еврозоната не е отминала и че обстановката в Гърция ще се утежни още, до момента в който в други страни в рецесия нещата ще вървят напълно малко по-добре. В изявление за немския стопански в. “Ханделсблат”, представено от в. "Монитор ", Стиглиц подлага на критика финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Един икономист би схванал, че политиката на икономии в последна сметка се оказва съдбовна, изяснява Стиглиц. Но Шойбле не е икономист и упорства, че страните би трябвало да съблюдават разпоредбите. Но когато разпоредбите са неправилни, тогава това може да има пагубни последствия, предизвестява още някогашният основен икономист на Световната банка.

Междувременно водачът на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас на избирателен протест в град Лариса изиска от своите симпатизанти мощен мандат за ръководство с комфортно парламентарно болшинство. Народът ни не желае да даде опция на представителите на кредиторите, на локалната и непозната олигархия, още веднъж да слагат спънки пред държавното управление на СИРИЗА, уточни Ципрас.

Дилемата на изключителните парламентарни избори в неделя е: “Гърция на мнозина или Гърция на малцина”, сподели още водачът на СИРИЗА. Той прикани към гласоподаване, като предизвести, че който остане у дома и не упражни това свое право, гласоподава за връщане на режима, довел в продължение на 40 години страната до банкрут. Ципрас още веднъж изключи опцията за коалиция след изборите, изказвайки вяра, че партията му СИРИЗА ще може да сформира независимо държавно управление и ще завоюва изборите с разлика от над 4 на 100.

Радикалната левица СИРИЗА завчера разгласява своята държавна стратегия. В документа от 145 страници са изложени главните целите на партията. Подчертава се, че в случай че тя още веднъж пристигна на власт, преди всичко ще сложи въпроса пред сътрудниците на страната за ново договаряне на държавния дълг, ще се ангажира с съответни ограничения за битка с корупцията, за преструктуриране на държавната администрация, за споразумяване на казуса с неплащането на налози, за набиране на финансови запаси за подкрепяне на гръцката стопанска система, за реформиране на пенсионно-осигурителната система, за банките и за справяне с “лошите кредити”, за решение на проблемите на фермерите и така нататък

Фермерите от Северна Гърция през вчерашния ден излязоха с трактори на улиците. Земеделските машини ще бъдат ситуирани на основни места в региона на Серес, Катерини, на пътя за контролно-пропусквателен пункт Ексохи край Драма, на пристанище Игуменица и на пътния възел при Лариса. Фермерите стачкуват против ограниченията, контрактувани с интернационалните кредитори по отношение на измененията в данъчната и пенсионно-осигурителната система.

Гръцкото земеделие бе измежду дребното браншове, които не бяха мощно наранени от финансовите компликации на страната, само че това се промени след подписване на новото съглашение с кредиторите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР