Икономическата комисия в парламента реши да отложи с 12 месеца

...
Икономическата комисия в парламента реши да отложи с 12 месеца
Коментари Харесай

Отлагат дерогацията на Лукойл за руския петрол

Икономическата комисия в Народното събрание реши да отсрочи с 12 месеца прекратяването на дерогацията на " Лукойл " за работа с съветски недопечен нефт. В този интервал рафинерията ще понижава поетапно количествата на вид " Урал ". Министърът на стопанската система Богдан Богданов предизвести преди този момент за скок на горивата и за недостиг, в случай че без подготовка се премине към петрол, който не е от Русия.

" Рисковете са огромни, изключително за 30-дневния период, както е заложено сега. Не мога да предвиждам какви биха били тъкмо цените, само че цените ще се покачат доста и тук би трябвало да се каже, че ще има и благоприятни условия за далавера и даже дефицит на горива ", сподели Богданов.

Според него, отпадането в 30-дневен период, както е заложено сега, крие след себе си съществени опасности, написа.

" От една страна, доставка на недопечен нефт. Това, което видяхме, че в последна сметка последната една година нямаме направена съвсем никаква подготовка. " Лукойл " не бяха подали план-график, не бяха дали съответните ограничения и стъпки, които ще подхващат. Това се случи при започване на септември. Това е една от аргументите ние да базираме нашите калкулации на отчет, който беше направен и от Съвета за сигурността към Министерски съвет и там сме отчели съответните опасности. Разбира се, доставка на горивата - това е доставка на недопечен нефт. Това е единият риск и би трябвало време, с цел да се контракти ", акцентира министърът.

" Другият риск, който е чисто логистичния, при товарене към този момент нови количества, които пък в случай че са отвън Босфора, доставчиците, това лишава и логистично време, с цел да стигне до рафинерията. Трябва да се знае, че работата на рафинерията все още е проведена по този начин, че да има ритмични доставки, няколко танкера на месец, което значи, че на всеки горе долу 6 дни ние получаваме по един танкер на рафинерията, който да бъде обработен. Към момента това е главният проблем, че при отпадане на дерогацията би трябвало да имаме, първо, контрактуваните количества недопечен неруски нефт, който да се обработва в рафинерията. Тези количества да бъдат контрактувани с такива параметри, че в последна сметка да има ритмични доставки, само че и качеството на суровината, която ще получаваме, което значи, че тук приказваме за дълготрайни контракти, които да бъдат подписани от оператора, а не спот покупко-продажби, по този начин наречени на пазара, които от една страна да са по-висока цена и които значително биха повлияли на цените на крайните консуматори ", изясни Богдан Богданов.

" Трябва да осигурим и превоза. Това нещо е доста значимо, превозът до " Росенец ", тъй че рафинерията да не стопира своята активност. Но другото значимо нещо, с изключение на самата дерогация и прекосяването на напълно неруски нефт това, което ние държим да бъде разисквано, е потенциалът на рафинерията да бъде поддържан и една от нашите тези е, че ние би трябвало да вземем междинните обороти, които са генерирани от рафинерията през последните години. Защото доста бързо може да се мине на 100% неруски нефт, в случай че доста съкратим индустриалния развой и ограничим количествата сурова продукция, която рафинерията обработва ", сподели още той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР