Икономическата дейност в еврозоната се е забавила спрямо 2022 година,

...
Икономическата дейност в еврозоната се е забавила спрямо 2022 година,
Коментари Харесай

Лагард: Икономиката на еврозоната проявява по-добра устойчивост от очакваното

Икономическата активност в еврозоната се е забавила по отношение на 2022 година, само че ще бъде " много по-добра " тази година от първичните опасения макар инфлацията и енергийната рецесия. Това заяви през днешния ден президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, представена от Франс прес.

" Новините са доста по-положителни през последните седмици, което значи, че настоящата година няма да е блестяща, само че ще е много по-добра, в сравнение с се опасявахме ", съобщи тя по време на икономическия конгрес в Давос, съобщи Българска телеграфна агенция.

Трудовите пазари, най-много в Европа, " в никакъв случай не са били толкоз динамични ", а броят на безработните е " бил на най-ниско ниво от последните 20 години ", акцентира Лагард.

Става дума най-много за Германия, водещата европейска стопанска система, за която се чака да избегне криза през 2023 година макар към момента напрегнатата обстановка поради енергийната рецесия, както съобщи канцлерът Олаф Шолц във вчерашното си изявление за Блумбърг.

Засегната от инфлацията, увеличаваща индустриалните разноски в промишления бранш, който е мотор на стопанската система й, Германия наподобява устоява по-добре от плануваното с помощта на забележителното ползване и значителната държавна помощ.

Европейската комисия от своя страна планува стесняване на брутния вътрешен артикул на еврозоната, както и на Европейски Съюз през последното тримесечие на 2022 година и първите три месеца на 2023 година, преди да се възвърне през останалата част от годината.

Междувременно Лагард слага акцента върху данните за инфлацията, която продължава да е " много висока ", макар че покачването на цените се е забавило след пика от 10 на 100 през октомври.

" Решени сме навреме като централна банка да сведем инфлацията до 2 на 100, вземайки всички ограничения, с цел да реализираме тази цел ", акцентира тя.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с 2,5 процентни пункта от юли, което е нарастване с невиждана експедитивност, и планува да поддържа този ограничаващ таван през идните месеци в опит да понижи стабилно инфлацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР