Икономическата активност в еврозоната се забави през юли до 8-месечно

...
Икономическата активност в еврозоната се забави през юли до 8-месечно
Коментари Харесай

Влошаване на икономическата активност в еврозоната през юли до 8-месечно дъно

Икономическата интензивност в еврозоната се забави през юли до 8-месечно дъно вследствие на продължаващо утежняване на интензивността както в промишлената,

по този начин и в областта на услугите, демонстрират предварителните данни от ежемесечното изследване на S&P Global, съобщи БНР.

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, спадна през юли до 48,9 пункта от 49,9 пункта през юни,

до момента в който осредните упования бяха за много по-умерено намаляване към 49,7 пункта.

следващо оттегляне на показателя от неговия връх през април на равнище от 54,1 пункта, като към този момент за втори следващ месец той остава под значимото равнище от 50 пункта, което е водораздел сред експанзията и свиването на бизнес интензивността в частния бранш.

Последното изследване на S&P Global демонстрира, че това е най-стръмният ритъм на стесняване на бизнес активността от ноември 2022 година насам,

защото притокът на нови поръчки спадна най-силно от осем месеца.

до най-слабото равнище от февруари 2021 година

Ценовият напън също отслабна в допълнение, като междинните продажни цени се покачват с най-бавния ритъм от съвсем две години и половина, до момента в който бизнес настройките за идващите месеци се утежниха до най-ниското равнище от предишния ноември.

Индексът PMI в промишления бранш спадна през юли до 38-месечно дъно от 42,7 пункта по отношение на 43,4 пункта през юни, до момента в който интензивността в областта на услугите забави своята агресия до 51,1 от 52,0 пункта.

„ Икономиката на еврозоната евентуално ще се придвижи още повече към територията на стесняване през идващите месеци.

Тези трендове са изключително ясно изразени в индустриалния бранш, което допуска, че спадът тук евентуално ще продължи с напредването на втората половина на 2023 година “, разяснява основният икономисти на изследването доктор Сайръс дьо ла Рубия.

„ Последните PMI данни няма да зарадват Европейската централна банка, защото цените в частния бранш към момента пълзят нагоре,

от бранша на услугите. Това допуска, че президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сигурно ще се придържа към досегашната политика и централната банка ще увеличи лихвените проценти с нови 25 базисни пункта на съвещанието си на 27-и юли “, добави той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР