Икономическата активност в еврозоната се разшири през март с най-силно

...
Икономическата активност в еврозоната се разшири през март с най-силно
Коментари Харесай

Подем на бизнес активност в еврозоната

Икономическата интензивност в еврозоната се разшири през март с най-силно движение от 10 месеца насам с помощта на внезапно усъвършенстване на интензивността в областта на услугите, само че при утежняване в промишлената сфера.

Това демонстрират дефинитивни данни от ежемесечното изследване на S&P Global, които демонстрират, че най-малко към този момент еврото съумява да избегне навлизането в криза.

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, набъбна през март до 53,7 пункта от 52,0 пункта през февруари и прелиминарен показател на равнище от 54,1 пункта. Това е най-високото равнище на показателя от 10 месеца насам (от май 2022 г.) и трети следващ месец от началото на годината, през който той се задържа устойчиво на територията на напредък (над 50,0 пункта), откакто през януари се върна над 50 пункта за пръв път от предишния юни насам.

" Икономиката на еврозоната продължава да се възвръща от затишието, което видяхме в края на 2022 година, като последното PMI изследване ще добави нова убеденост към мнението, че най-малко към този момент еврозоната заобикаля рецесията ", разяснява днешните резултати Джо Хейс, старши икономист в S&P Global.

" Повишаването на икономическата интензивност през март отразява основно мощния напредък в бранша на услугите, където по-добрият прогресивен подтик е окуражаващ, като се има поради свиването на приходите на семействата поради високата инфлация и възходящите разноски по заемите ", добави той.

Индексът PMI на преобладаващата в еврозоната сфера на услугите също набъбна през март до 10-месечен връх от 55,0 пункта (най-високо равнище от май 2022 г.) по отношение на 52,7 пункта през февруари и прелиминарен показател на равнище от 55,6 пункта,

Доброто показване на сферата на услугите е в контрастност със слабостта в промишлената сфера, като по-рано тази седмица S&P Global регистрира спад на промишления PMI показател на еврозоната през март до 47,3 пункта (най-ниско равнище от ноември 2022 г.) от 48,5 пункта през февруари, задържайки за 9-и следващ месец под значимото равнище от 50 пункта.

В последното си PMI изследване S&P Global означи, че има разлики в представянето на обособените страни членки на еврозоната, като през март Испания и частично Италия бележат забележителен стопански напредък, до момента в който бизнес интензивността в Германия и Франция се повиша много по-умерено.

В същото време общият PMI показател на индустриалните цени се намали през март до 58,1 от 60,8 пункта, само че към момента остава надалеч над равнището от 50 пункта, което е сигнал за продължаващи ценови покачвания, въпреки и с по-слаби движение по отношение на предходния месец.

Въпреки че понижението на ценовия PMI показател евентуално ще бъде приветствано от членовете на Европейската централна банка, инфлацията в еврозоната към момента остава надалеч над целевото равнище на ЕЦБ от 2%, което допуска по-нататъшно повишение на лихвените проценти на идващите съвещания.

След като ЕЦБ увеличи предстоящо главните си лихви с нови 50 базисни пункта на съвещанието през март, към момента много високата инфлация в еврозоната допуска, че на идващите срещи през май, юни и юли централната банка ще прибегне до лихвени покачвания с по 25 базисни пункта на всяка една от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР