Икономическата активност в еврозоната се е свила през юли, за

...
Икономическата активност в еврозоната се е свила през юли, за
Коментари Харесай

Икономическата активност в еврозоната се свива


Икономическата интензивност в еврозоната се е свила през юли, за първи път от февруари 2021 година, като засиленият спад в индустриалния бранш е бил съпроводен от ново закъснение на растежа в бранша на услугите, сочи изследване на " Стандард енд Пуърс глоубъл " (S&P Global). 

Съставният показател Пи Ем Ай (PMI) на мениджърите по доставките за икономическата интензивност се е намалил до 49,9 пункта през юли (спрямо 52,0 пункта през юни и предварителна оценка за 44,4 пункта), което съставлява 17-месечен най-малко.

Окончателният показател Пи Ем Ай за интензивността в областта на услугите в еврозоната е понижен до 51,2 пункта предишния месец по отношение на 53,0 пункта през юни. Това е най-ниското ниво на показателя от 6 месеца.

Наблюдават се и спомагателни признаци за отрицателното влияние на високата инфлация върху търсенето, като общият размер на постъпленията на новата бизнес активност, като се изключи интервалите на локдаун, регистрира най-силния спад от май 2013 година.

Наблюдава се обаче леко намаляване на инфлационния напън през юли макар мощния ритъм на нарастване на индустриалните разноски и цените на едро.

Класация на страните по ниво на съставния Пи Ем Ай показател за юли:

Испания              52,7 пункта           6-месечен най-малко
Франция              51,7 пункта          15-месечен най-малко
Германия           48,1 пункта           25-месечен най-малко
Италия                47,7 пункта           18-месечен най-малко

Търсенето на артикули и услуги в еврозоната се е свило през юли, което е първият спад от февруари 2021 година

Като се изключат интервалите на локдауни, понижението на новите поръчки е най-голямо от повече от девет години. Има мощен спад и на търсенето за експорт през предишния месец, защото новите бизнеси в чужбина са намалели с най-бърз ритъм от малко над две години.

Главният икономист на " Стандард енд Пуърс глоубъл интелиджънс " Крис Уилямсън разяснява, че икономическите вероятности за еврозоната са се помрачили при започване на третото тримесечие, като последните данни от показателя Пи Ем Ай сочат спад на брутния вътрешен артикул (БВП) през юли. Галопиращата инфлация, покачването на лихвите и безпокойствата, свързани с доставките - най-много на сила - са довели до максимален спад на интензивността и на търсенето от близо 10 години (като се изключат месеците на локдауни).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР