Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показват

...
Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показват
Коментари Харесай

S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

Икономическата интензивност в Европа още веднъж е спаднала през септември, демонстрират данните от изследване на S&P. Според специалистите това от своя страна  засилва упованията за настъпване на криза.

„ Икономическият спад в еврозоната се е задълбочил през септември, като бизнес интензивността се е свила за трети следващ месец “, означават още от рейтинговата организация.

„ Макар и непретенциозен, темпът на спад се е ускорил до подобен, който, като се изключи пандемичните спирания, е най-силен от 2013 година насам “, излиза наяве още от данните.

Индексът на мениджърите по покупките се намали от 48,9 през август до 48,2 през септември, като резултат под 50 значи стесняване на стопанската система.

„ Рецесията в еврозоната е на дневен ред, защото фирмите оповестяват за утежняване на бизнес изискванията и усилване на ценовия напън, обвързван с възходящите разноски за сила “, разясниха икономисти от S&P Global Market Intelligence.

„ Германия е изправена пред най-тежките условия, като стопанската система се утежнява с темпове, които не са следени отвън пандемията от международната финансова рецесия насам “, разясняват още те.

Растящите цени на силата и внезапното повишение на разноските за живот удрят по търсенето и лимитират индустриалната продукция.

Инфлацията в еврозоната се повиши до 9,1% през август, което е исторически най-много, а анализаторите предвиждат, че до края на годината индикаторът може да доближи двуцифрено число.

Европейската централна банка увеличи лихвените си проценти с рекордните 75 базисни пункта този месец и даде обещание да направи всичко допустимо, с цел да ограничи скока на потребителските цени.

Според икономистите индикациите сочат стесняване на еврозоната с 0,1% през третото тримесечие на 2022 година и внезапно усилване на спада през четвъртото.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР