Икономическа полиция при ГД Национална полиция“ се е самосезирала по

...
Икономическа полиция при ГД Национална полиция“ се е самосезирала по
Коментари Харесай

Разследва се неправомерно харчене на целеви средства от Столична община

Икономическа полиция при Групово дело „ Национална полиция “ се е самосезирала по медийни изявления за непозволени дейности на столичен заместник-кмет.

Обект на инспекцията е било изказванието, че Столичната община непозволено е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови боклуци (ТБО) за други действия. Според изнесените данни, годишно в сметките на общината постъпват суми от Твърди битови отпадъци от предишни години, така наречен „ недобори “, които се събират в обща сметка, а след това се разходват не за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси (ЗМДТ). Според ЗМДТ, постъпващите средства от Твърди битови отпадъци са целеви и като такива би трябвало да се разходват само и единствено за действия, свързани с почистването. Това е доказано и от публично мнение на Сметната палата в отговор на изпратено съответно питане по проблема.

След изискани информации от СГО и АДФИ, е изработен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от недобори по Твърди битови отпадъци през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички доходи на общината. Точният размер на средствата може да се откри след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде формирано досъдебно произвеждане.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР