Иконите в църквата Свети Иван Рилски“, която също така се

...
Иконите в църквата Свети Иван Рилски“, която също така се
Коментари Харесай

„Потопената църква“ – притегателен център за миряните

Иконите в църквата „ Свети Иван Рилски “, която също по този начин се назовава „ Потопената черква “, се усилват, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.


Много хора посещават полуразрушения храм в село Запалня освен по християнските празници. Близо 60 години откакто църквата не е настояща, тя продължава да бъде привлекателен център за миряните. Освен Божи дом, храмът се е трансформирал и в дом на стотици пернати, които са свили гнезда в разрушените й зидове.

Църквата, която носи името на покровителя на България Иван Рилски, е издигната през 1891 година Тя е осветена на идната година, само че изографисана 30 години по-късно със средства събрани от локалното население. Любопитен факт от това време е, че църковното настоятелство отпред с кмета и локалния духовник отишли при зографите и всеки споделил каква икона желае да бъде изографисана.


Днес църквата „ Свети Иван Рилски “ е единствената останка от село Запалня, което е потопено дружно с още две села през 1965 година поради градежа на язовир „ Жребчево “. Въпреки молбите и митингите на популацията, градежът на язовира почнал. Единствено строителите взели камбаната на църквата, която пренесли в прилежащо село с обещанието, че когато почине гражданин на потопеното село, тя ще известява със своя звън неговата кончина.

През годините храмът не един път се демонстрира на повърхността, след това още веднъж бива потънал във водите. Така десетилетия наред „ Потопената черква “ води неравна битка с водата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР