Икона на Св. Никола, открита преди години между строителни материали,

...
Икона на Св. Никола, открита преди години между строителни материали,
Коментари Харесай

Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна

Икона на Св. Никола, открита преди години сред строителни материали, е изложена в едноименния храм в Трън. Местните хора имат вяра, че тя е чудотворна и закриля града им. Иконата е направена през 1786 година и евентуално е донесена от Русия.

Иконата е открита преди 4 години при почистване в храма. Тя е сребърна, със златно покритие и включва сюжети от живота на светеца.

" Съвсем инцидентно свещеникът, който отговаряше за тука, я намира. Иконата е била почистена и изследвана. Това е един необикновен монумент, оживял тъкмо със силата на Господа Бога ", сподели историкът Кирил Марков.

Реликвата е възобновена от столичен реставратор. Според локалния историк Кирил Марков е допустимо тя да е подарена от български държавници и съветски представители, които по думите му посетили Трън малко след подписването на Санстефанския кротичък контракт. Причината съгласно него била отправена молба от трънската общност.

" Било е измолено наличието на съветска армия, с цел да се отдръпват сръбски елементи, които са били навлезли в трънска територия и това се е получило, несъмнено ", споделя Марков.

Той твърди, че дружно с нея тази делегация подарила още две икони: " Господ Исус Христос " - едната икона, " Св. Богородица " и едната е " Св. Никола ". Другите две не са непокътнати ", споделя той.

Иконата е осветена и сложена на особено място в храма.

Църквата впечатлява отдалеко с красивия си външен тип. Тя е скъп представител на възрожденската архитектура в Трънско и е оповестена за монумент на културата. Местните хора се надяват, че изложената чудотворна икона в нея ще притегли вниманието и на многочислените туристи, посещаващи града и Трънското ждрело наоколо, и ще ги предизвика да прекрачат прага на храма, с цел да я видят и да ѝ се помолят за здраве и протекция.

Репортер: Николай Янев


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР