Икона на покровителя на Плевен Свети Георги Победоносец ще бъде

...
Икона на покровителя на Плевен Свети Георги Победоносец ще бъде
Коментари Харесай

В Плевен освещават икона на Св. Георги Победоносец – покровителя на града

Икона на настойника на Плевен Свети Георги Победоносец ще бъде осветена в навечерието на 6 май. По-късно ще се състои водосвет и боен обред във връзка Деня на храбростта и Българската войска.

С благословията на Българската православна черква на 15 май 2015 година Плевенският митрополит Игнатий разгласи Свети Георги Победоносец за настойник на град Плевен. По този мотив по поръчка на Общината нашият съгражданин иконописецът Красимир Ташев нарисува икона на покровителя на града ни. Иконата ще се съхранява в постройката на общинската администрация и ще бъде изнасяна по време на тържествени шествия и на ритуалите, отдадени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските жители.

Иконата ще бъде осветена през днешния ден в 09.50 часа в храма „ Св. Николай ” в наличието на управленията на Община Плевен и на Плевенския гарнизон, чийто покровител като част от Българската войска също е Свети Георги Победоносец.

След ритуала по освещаване иконата ще бъде занесена от плевенски свещеници, съпроводени от курсанти от ВВВУ „ Г. Бенковски ”, пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия (пл. „ Свободата ”), където ще се състои водосвет и боен обред във връзка 6 май – Деня на храбростта и Българската войска.

Плевенчани са поканени да се причислят и към двете събития.

 Икона „ Свети Георги Победоносец “ на Красимир Ташев
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР