Иисус виси на кръста 6 часа - три под палещите

...
Иисус виси на кръста 6 часа - три под палещите
Коментари Харесай

Какво се случва в 3-те дни между разпятието и възкресението

Иисус виси на кръста 6 часа - три под палещите лъчи и три в мрачевина

Главните източници, в които е разказано Христовото възкресение, са евангелията на Матей, Марко и Лука.

Историята на възкресението стартира със съда над Иисус и разпъването му на кръста в петъка в навечерието на еврейската Пасха.

Иисус е висял на кръста 6 часа - три под палещите лъчи на слънцето и три в цялостна мрачевина по цялата земя, преди да произнесе “Свърши се! ”. Това е краят му.

Според Библията тогава ненадейно люшнало земетресение.

След разпъването мъж на име Йосиф, богат човек от град Ариматея, отива при римския шеф на Юдея - Пилат Понтийски, и го моли да вземе тялото Христово, с цел да го погребе. За пръв път в Новия завет името на Йосиф Ариматейски се загатва в евангелието от Матей, глава 27:

“И когато се свечери, пристигна един паралия от Ариматея, на име Иосиф, който също беше се учил при Иисус. Той пристигна при Пилат и изиска тялото на Иисус. Тогава Пилат заповяда да му се даде. Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащаница и го постави в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали огромен камък на гробната врата, си отиде. А там бяха Мария Магдалина и другата Мария, които седяха против гроба. ”

Пещерата, където е бил заровен Христос, се намирала в градината на Йосиф, покрай Голгота, където е разпънат Божият наследник.

На идната заран, помнейки предсказанията на Иисус, че ще възкръсне на третия ден, първосвещениците отишли при Пилат и поискали от него да сложи на входа защита, с цел да не могат почитателите на Христос скрито да откраднат тялото му. Пилат изпратил бойци да вардят гроба.

На третия ден след погребението, в ранната неделна заран Мария Магдалина и Божията майка Мария се отправили към пещерата с ароматни масла, с цел да помажат тялото на покойника. За голямо тяхно учудване обаче пред пещерата не заварили стражите, а камъкът, преграждащ входа, бил отместен.

Ето по какъв начин е разказана тази сцена в евангелието на Матея: “И ето, стана огромен трус: тъй като Ангел Господен слезе от небето, пристъпи, отвали камъка от вратата гробни и седеше върху него. Видът му беше като мълния, а дрехата му - бяла като сняг. И пазачите, уплашени от него, се разтрепериха и станаха като мъртви.

Ангелът се обърна към дамите и им рече: Не бойте се, зная, че търсите разпнатия Иисуса.

Няма го тук: той възкръсна, както беше споделил. Дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ, и идете скоро, та обадете на учениците му, че той възкръсна от мъртвите, и ето, преварва ви в Галилея; там ще го видите. На, споделих ви. ”

Единствено в евангелието на Лука възвестителите са двама. В неговия роман на гроба идва и деятел Петър, който вижда там единствено оставената плащаница.

Първият човек, на който се явил Христос, била Мария Магдалина, от която той изгонил седем бяса, споделя евангелието на Марко. Тя отишла при учениците му и им разказала, че е възкръснал, че го е видяла жив, само че учениците не повярвали на думите ѝ. След това Иисус се появил в различен облик на двама от учениците си на пътя. Те също разказали за срещата с Учителя, само че останалите отново не повярвали.

“Най-сетне се яви на самите единайсет, когато вечеряха, и ги смъмри за неверието и жестокосърдието им, че не повярваха на ония, които го бяха видели възкръснал.

Минаваме под масата с плащаницата за признателност към Иисус Христос, а не за здраве

Козунаци, боядисани яйца, агнешко месо и циркулиране на черква. Това е всеобщото схващане за Великден, когато хиляди се струпват към храмовете в България със свещ в ръка. За мнозина от тях това е и единственото посещаване в храм през годината. Разбираме ли в действителност смисъла на най-светлия християнски празник Възкресение Христово и знаем ли какво е вярното държание в храма?

Заблудите за поста и буйната седмица не престават на Разпети петък, когато Иисус Христос е малтретиран, разпнат на кръста и предава душата си на Бог. В този ден се изнася плащаницата, която символизира погребението на Спасителя. И хората минават под масата, на която е сложена... за здраве. Което не е по този начин. Минаването под масата с плащаницата е знак на вярата, че Христос, който е заровен, ще възкръсне. С този акт православните му благодарят за страданията, които е изтърпял, с цел да изкупи греховете им.

Изразява се вярата,

че гибелта Му ще

донесе живот след

Възкресението

Малко хора знаят, че храмът се обикаля и в нощта на петък против събота като съпреживяване на погребението на Иисус Христос.

Масово за хората Велика събота е втори късмет да боядисат яйцата, тъй като са пропуснали да наравят това в четвъртък. Вечерта се събират към храма със свещи в ръка и чакат свещеника да излезе, с цел да вземат от плодородния огън. След това се стартира циркулиране на храма, чието значение малко хора осъзнават. Всъщност православният човек би трябвало да е вътре в храма още в 23,30 ч, когато има полунощница с утрения и се отслужва Златоустова литургия. След среднощ се излиза за обиколката на храма със свещ в ръка в символ на наслада от Възкресението на Иисус Христос. Какво вършат хората по-късно? Тръгват си и стартира блъскане с яйца, ястие и пиянство. А през това време в храма има Възкресна света литургия. Това е смисълът на празника и най-тържественото свещенодействие, когато християните се причестяват с тялото и кръста Христови.

Късите гащи,

секси рокличките

и одърпаното облекло са присъщи за инцидентните гости на храма в среднощ за Възкресение Христово, само че и освен тогава.

А облеклата би трябвало да са скромни и чисти, те прикриват тялото и пазят от сексапил, учи православието. в актуалното джендър общество обаче е мъчно да се съблюдава библейскот изложение, че “жена не трябва да носи мъжки облекла и мъж не трябва да се облича в женско облекло: всеки, който прави това, противен е пред Господа, твоя Бог ”.

Препоръчва се миряните да дойдат в църквата десетина минути преди богослужението. Така ще имат време да купят свещи, да се помолят и да се поклонят пред иконите. Още при влизането в църковния двор е редно да спрем, да се помолим и да се прекръстим един път или три пъти. Как да се кръстим - палец, показалец и междинен пръст се събират, а безименният и кутрето се прегъват към дланта. Трите събрани пръста символизират православната ни религия в Светата Троица, а сгънатите пръсти са знак на двете естества на Иисус Христос - божественото и човешкото. Кръстният знак стартира с челото (Отца), след това към корема (Сина) и на двете плещи (Светия Дух).

При кръстенето мъжете смъкват шапките си, след което могат да ги сложат, само че единствено до влизането в храма. От древността дамите пристъпват прага на храма с покрити глави, като следват наставлението на св. ап. Павел: “Всяка жена, която се моли гологлава, засрамя главата си ”. И през днешния ден в дребните храмове по селата възрастните дами без изключение са със забрадки за разлика от по-младите в градовете. В църковния двор не е разрешено да се пуши, да се хвърлят отпадъци и да се приказва на всеослушание. Не е редно да се влиза в двора с домашните любимци. Снимки се вършат само с разрешение и благословение на настоятеля на храма.

В Божия храм ръцете не се държат в джобовете и зад тила, не се яде и не се дъвче. В храма не се внасят други храни с изключение на самун, вино, елей и жито, които се употребяват в богослужението. За благославяне са разрешени плодове и мед, а великденски яйца се внасят за освещаване единствено в притвора, до входните двери, а не в междинната част на храма. Не се застава и с тил към светия олтар. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР