ИИ-стартъпът xAI на Илон Мъск е готов да похарчи 10

...
ИИ-стартъпът xAI на Илон Мъск е готов да похарчи 10
Коментари Харесай

xAI на Илон Мъск ще се нуждае от $10 млрд за облачни ИИ-сървъри на Oracle за чат-бота Grok

ИИ-стартъпът xAI на Илон Мъск е подготвен да похарчи 10 милиарда $ за Cloud-сървърите на Oracle. Според The ​​Information, базирайки се на осведомени източници, фирмите водят договаряния за дълготрайно съдействие, което ще трансформира рожбата на Мъск в един от най-големите клиенти на Oracle.

Очаква се xAI да се нуждае от повече изчислителни запаси, с цел да се конкурира с OpenAI, Anthropic и други компании, които към този момент са сключили капиталови покупко-продажби за милиарди долари надлежно с Microsoft и AWS. Това им разрешава достъп до облачна инфраструктура, с цел да образоват и ръководят огромните си езикови модели (LLM). Например, приказва се, че Microsoft и OpenAI са подготвени да похарчат 100 милиарда $ за кампус, в който ще се обитава дейт-центъра Stargate с мощ 5 GW. Засега Micosoft е принудена да наеме някои от AI-ускорителите на Oracle.

Миналата година xAI показа чатбота Grok, който е наличен за платените консуматори на обществената мрежа X, а в този момент се създава и втора версия. Появи се информация, че xAI приключва кръг от вложения в размер на $6 милиарда, а Мъск към този момент съобщи, че получените средства ще бъдат изразходвани за наемане на инфраструктура. Миналия месец милиардерът сподели, че новият артикул е подготвен на 20 хиляди ускорителя от NVIDIA, само че Grok 3.0 ще изисква 100 хиляди сходни ускорителя.

Мъск и създателят на Oracle Лари Елисън са близки другари, също така Елисън е бил в борда на шефовете на Tesla. Миналия декември той сподели, че xAI към този момент е най-големият клиент на Oracle и твърди, че облачният колос има задоволително ускорители за Grok от първо потомство, само че призна, че xAI желае доста повече. Сега xAI наема 15 хиляди ускорителя NVIDIA H100 от Oracle. Tesla, другото дете на въображението на Мъск, към този момент е поръчала AI-ресурси, еквивалентни по продуктивност на 35 хиляди H100.

AI-инфраструктурата се трансформира в рентабилен източник на доходи за облачния оператор, като Елисън сподели през март, че компанията построява нови дейта-центрове, в това число и това, което ще бъде „ най-голямото “ оборудване в света. Трябва да се означи, че след закупуването на обществената мрежа Twitter (сега X), Мъск и неговото управление не желаеха да заплащат за услугите на Oracle (както и на AWS и Гугъл ), пробвайки се да усъвършенстват разноските.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР