ИИ няма да замени хората, но хората, които използват ИИ,

...
ИИ няма да замени хората, но хората, които използват ИИ,
Коментари Харесай

IBM: 40% от световната работна сила ще трябва да усвои нови умения през следващите 3 години заради внедряването на ИИ

ИИ няма да размени хората, само че хората, които употребяват ИИ, ще заменят хората, които не го вършат

Емил Василев преди 57 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:41 | 18.08.2023

Топлинният показател в Иран доближи 80°C, районът може да стане неприспособим за живеене

АвтомобилиИван Давидов - 0:45 | 18.08.2023

Тойота е в дълбока илюзия във връзка с ръчната скоростна кутия

КосмосСветлин Желев - 14:37 | 20.08.2023

Край на задачата: Руската „ Луна-25 “ се разруши в естествения сателит на Земята

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Според изследване на IBM, генеративният изкуствен интелект ще окаже толкоз огромно влияние върху международния пазар на труда, че през идващите 3 години 40% от работещите в международен мащаб ще би трябвало да се преквалифицират. Добрата вест е, че 87% от интервюираните ръководители са декларирали, че чакат принадлежности като ChatGPT да усилят съществуващите функции, а не да ги заменят.

За задачите на изследването Институтът за бизнес стойност на IBM (Institute for Business Value – IBV) е разгледал 2 предварителни изследвания: в едното са взели участие 3000 ръководители на равнище C от 28 страни, а в другото са интервюирани 21 000 служащи от 21 страни.

Основният извод е, че ръководителите считат, че 4 от 10 души от работната мощ, което се равнява на към 1,4 милиарда души ще би трябвало да се преквалифицират вследствие на това, че фирмите ползват генеративен ИИ и автоматизация на процесите.

Въпреки, че се чака да бъдат наранени чиновници на всички равнища, най-засегнати ще бъдат работните места от начално равнище. 77% от интервюираните ръководители обявиха, че на началните позиции към този момент се следят резултатите от генеративния ИИ и това ще се ускори през идващите няколко години. Тази цифра е единствено 22% за изпълнителните или висшите управнически длъжности.

Проучване от март откри, че генеративният ИИ може да повлияе на 300 милиона работни места в света, само че 87% от ръководителите в отчета на IBM считат, че множеството позиции ще бъдат увеличени, а не сменени.

Проучването на IBV разкрива също, че тези, които сполучливо се преквалифицират, с цел да се приспособяват към новите технологии, освен че резервират работата си, само че и стават по-добри в нея.

Обобщавайки констатациите, IBM написа, че „ ИИ няма да размени хората – само че хората, които употребяват ИИ ще заменят хората, които не го употребяват “. По подигравка на ориста IBM беше една от първите компании, които потвърдиха, че ще спрат да наемат чиновници за действия, които биха могли да бъдат изпълнявани от ИИ.

Друга забавна констатация е намаляващото значение на STEM уменията (STEM е образование посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката). През 2016 година то е било считано за най-важното условие, само че през тази година е спаднало до най-маловажното. Управлението на времето и способността за установяване на целите в този момент са най-важните и сериозни умения, следвани от способността за работа в екип и умеенето за ефикасна връзка.

Въпреки уверенията в отчета на IBM, към този момент сме очевидци на доста случаи, в които генеративният ИИ е заменил (или се чака да замени) чиновници. Стресът и безпокойството от тези загуби на работни места са довели до това, че 80% от работещите в областта на технологиите употребяват лекарства като механизъм за справяне със напрежението. Обичайно събитие става и използването на алкохол.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР