Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е

...
Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е
Коментари Харесай

Архимандрит Партений е с Гражданска награда на ЕП за 2018 г.

Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений , е един от 50-те лауреати на Гражданската премия на Европейския парламент за 2018 година Той бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, осведомиха от пресофиса на Ковачев.

В претекстовете си за номинацията Андрей Ковачев показва, че с публичната си активност като свещеник на Бигорския манастир отец Партений предизвиква взаимното съгласие , превъзмогване на вътрешните разделения сред жителите на Македония, както и по-добрата им интеграция с жителите на прилежащите страни.

 Монасите от Бигорския манастир с признателен отговор към наши евродепутати
Монасите от Бигорския манастир с признателен отговор към наши евродепутати

Да продължим да работим в посока подсилване на братските връзки, прикани архимандрит Партений

" Той и монашеското приятелство на Бигорския манастир поддържаха и благословиха напъните на двете страни да преодолеят политическите разлики, трупани с години ", сподели Ковачев. Номинацията е в началото съгласувана с българските евродепутати Асим Адемов, Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк, а по-късно утвърдена от общоевропейско жури.

Архимандрит Партений е прочут с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната религиозна, етническа и национална принадлежност . Той трансформира Бигорския манастир в същински център на нравствен живот, прочут освен в Македония, само че и отвън страната.

Архимандрит Партений се занимава с филантропичната активност и указване на духовна и материална поддръжка на обособени хора и цели .

 Политиците да оказват помощ за духовните мостове, прикани Главчев в Бигорския манастир
Политиците да оказват помощ за духовните мостове, прикани Главчев в Бигорския манастир

Председателят на Народното събрание подари икона на Св. Йоан Кръстител

Той подкрепя лечение и ресоциализация на хора със зависимости. Хиляди младежи, под духовната протекция на отец Партений, освен че са съумели да се освободят от тези зависимости , само че и да се интегрират назад в обществото.

 Евродепутатите от ГЕРБ поздравиха братството на Бигорския манастир
Евродепутатите от ГЕРБ поздравиха братството на Бигорския манастир

Архимандрит Партений развива необятна социална активност, провежда концерти и беседи в региона на културното завещание и филантропичните полезности освен в района на Бигорския манастир, само че и в Македония, България, Гърция и района.

Чрез активността си, архимандрит Партений предизвиква превъзмогването на вътрешните разделения сред жителите на Македония , както и по-добрата им интеграция с жителите на прилежащите страни.

През 2017 година архимандрит Партений и монашеското приятелство на Бигорския манастир, уверено поддържаха подписването на Договора за добросъседство сред Република Македония и Република България.

Благодарение на мощния си престиж измежду жителите на Република Македония архимандрит Партений съумя да повлияе на публичното мнение в интерес на Договора . Той обществено зае непопулярната позиция, че " текстът е в духа на европейското право, без двусмислени политически изречения, без вреди , подценявания и подценявания на едната или другата страна. Интеграцията в Европейски Съюз е единственият метод да се преодолее разделянето и да се възвърне салдото в района ".

Както всяка година лауреатите ще получат почетни медали на публична гала през есента в София , проведена от Бюрото на Европейския парламент в България. По-късно през годината те ще вземат участие и в общоевропейска гала, отдадена на Гражданската премия на Европейския парламент, която ще се организира в Брюксел.

От 2008 година от Екологичен потенциал присъждат премията на жители и организации, които са съдействали за по-доброто взаимно схващане и по тясната интеграция сред жителите на Европейски Съюз. Тя е почетен орден и има алегорично изражение. Жури на национално и европейско равнище изготви селекцията от 50-те лауреати от целия Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР