Игри, тестове, новини, хороскопи и какво ли още не може

...
Игри, тестове, новини, хороскопи и какво ли още не може
Коментари Харесай

Могат ли мобилните оператори да предоставят личните ви данни...

Игри, проби, вести, хороскопи и какво ли още не може да „ влезе “ в телефона ви посредством къси текстови известия и от това сметката ви да се усили осезаемо, без даже да подозирате! 

Но по какъв начин е допустимо? Отговор дават „ Ние, потребителите “.

Едната причина е при подписването на контракта с мобилния оператор или на по-късен стадий да сте се съгласили да получавате маркетингова информация за артикули и услуги на трети лица и на това съображение телекомът да е дал персоналните ви данни за тези цели на други сдружения.  

Съществува и хипотезата обработването на персоналните ви данни да става непозволено. Защото админът, на който сте ги дали за избрани цели, не е взел единодушието ви за опцията да ги предава на други получатели за техния личен пряк маркетинг, само че го е направил. Или тъй като тези персонални данни – в тази ситуация телефонен номер, са получени в минал интервал със единодушието на тогавашния им собственик точно за такива цели, само че в този момент този номер се употребява от вас и вие се оказвате адресат на информация, без да сте поискали сходно нещо. 

И в двата случая можете да поискате прекъсване изпращането на тези известия (оттегляне на съгласието), като това не би трябвало да води до преустановяване на контракта ви за услугите, за които сте го сключили и сте дали данните си на мобилния оператор. Също по този начин, във всеки миг, имате право на достъп, поправяне и изтриване на персоналните данни. 

Дори да сте дали единодушието си за обработването на персоналните ви данни, това не освобождава админа от задължението му да го прави в сходство със законодателството. 

Ако админът на персонални данни не ви е уведомил за получателите или категориите получатели, на които могат да бъдат разкрити данните, както и за задачите на даването им на трети лица, това е нарушаване. Нарушение е и когато трети лица употребяват вашите персонални данни от предоставени им от друга организация описи с контакти, без да могат да потвърдят по неоспорим метод, че са ги получили в сходство с Общия правилник по отношение на отбраната на данните и че те може да се употребяват за рекламни цели. Когато данните от сходни описи се окажат неактуални и вследствие на това до вас са изпратени реклами, въпреки категорично да сте възразили против обработването на персоналните ви данни за задачите на директния маркетинг, също е налице неспазване на законодателството.  

Във всеки от тези случаи можете да подадете тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР