Играчът на Пирин Благоевград, Орлин Старокин, даде ексклузивно за сайта

...
Играчът на Пирин Благоевград, Орлин Старокин, даде ексклузивно за сайта
Коментари Харесай

Орлин Старокин пред Nostrabet: Плашещо е, че нямаме играч в топ 5 първенство

Играчът на Пирин Благоевград, Орлин Старокин, даде извънредно за уеб страницата. В него той описа какво го е предиздвикало да се върне още веднъж в състава на Пирин, както и показа очакванията си клубът да се оправи добре в идващия сезон в efbet Лига.

Юношата на ЦСКА взе отношение по въпросите за налагането на млади български играчи в родните тимове, натъртвайки недвусмислено, че възможностите би трябвало да бъдат заслужени от младежите, а не да им се дават безплатно.

Бившият състезател на Левски не счита, че има тим, който на този стадий може да вземе купата от Лудогорец, отбелязвайки извънредно професионалната работа в клуба. Той показа и вярата си, че за мъжкия народен тим предстоят по-добри дни и пожела повече родни фрагменти да излязат и да се задържат в чужбина, определяйки неналичието на български играчи в топ 5 шампионатите като „ плашеща “.

 

Здравей, Орлине! Началото на новия сезон към този момент е на единствено две седмици разстояние. Как минава подготовката на Пирин преди завръщането в елита?

Засега подготовката минава добре. Подготвяме се по най-хубавия вероятен метод. Клубът ни е дал фантастични условия. Лагерът ни завърши и в този момент започваме още веднъж подготвителен развой. Не сме в оптимална форма, само че с придвижване на контролите ще добием още по-реална визия за това до каква степен сме. Мисля, че сме на обичайно равнище, за момента.

Събра ли сте се извънредно умел състав. Дава ли ви преимущество предвид на това, че няма да имате потребност от акомодация към футбола в елита?

Да, изцяло съм склонен с казаното. В един тим постоянно би трябвало да има опитни, не става единствено с млади. Разбирам желанието на множеството клубове да подмладяват тимовете си, само че аз съм на мнение, че няма по какъв начин младите играчи да порастват без опитни към тях.

Виждаме няколко забавни плана в efbet Лига, като тези на Арда, Славия и ЦСКА 1948, които хвърлят акцента върху младите български играчи. Смяташ ли, че тази тактика ще бъде заимствана и от други клубове?

От много от дълго време съм споделил, че би трябвало да се залага на наши фрагменти, само че не непременно. От тях си зависи. Не ме разбирайте неправилно, само че в случай че даден състезател не демонстрира нужното, а ние го бутаме принудително, то няма да се получи безусловно нищо.

Каква е задачата пред Пирин?

За момента не сме говорили за цели. След като влязохме в efbet Лига се надявам да се утвърдим. Оттам насетне, в случай че покажем положителни игри, то нищо не ни пречи и да стигнем до по-предно класиране. Апетитът идва с яденето, само че за момента нищо не мога да кажа, като прогноза. Ще желаеме да даваме всичко от себе си във всеки мач и нека имаме малко шанс през сезона. Имаме доста положителни футболисти, както опитни, по този начин и млади, превъзходен колектив сме, отпред с превъзходен треньор като Уорън Фийни. Ръководството стои зад нас, сплотени сме и мисля, че ще се оправим на равнище.

За повторно ще си в Пирин. Какво те накара да се завърнеш в Благоевград?

Първият ми престой беше сполучлив както за мен, по този начин и за клуба. Чувствам се добре в Пирин. Имаме страхотни почитатели. Клубът има школа, която постоянно е раждала гении и като цяло е измежду уважаваните отбори в България. Важното е, че успяхме да върнем клуба там, където му е мястото. Сега желаеме да го задържим в елита и в случай че успеем да се класираме напред в таблицата, то това ще е отлично за благоевградския футбол като цяло.

Вече над 15 години си част от професионалния футбол в България на най-високо равнище. По-високо ли е, или по-ниско равнището в този момент, спрямо преди десетилетие?

Всъщност са към 17 години (смее се). За равнището какво да кажа – мисля, че в този момент е много по-ниско спрямо преди. Не желая да налагам мнението си, само че преди време имаше много повече основни гостувания, в които се играеше доста мъчно. Всеки един от тимовете имаше по-опитни играчи и имаше по 5-6-ма в действителност доста кадърни играчи. Отделно и младите, от поколението след 83-та година нататък, на което се крепеше до скоро националния тим, бяха друга класа.

Беше по-завързано шампионата и имаше по-добри играчи. Проблемът идва от обстоятелството, че от ранна детска възраст би трябвало да се дава повече късмет на младите и да се работи по-добре с тях. По това време беше доста мъчно да се изявиш като млад футболист, само че който успяваше по-късно дори излизаше и в чужбина, в най-честия случай.

Доста клубове към този момент имат дублиращи отбори. Смяташ ли, че това ще способства за по-лесния преход от младежки към мъжки футбол?

Според мен, да, само че отново ще се повторя – в случай че за даден играч футболът не е преди всичко, не се стреми да се развива и да заиграе за огромен тим, то няма кой в дадена школа да  го накара принудително да заиграе. Ако даваш максимума от себе си и имаш нужния темперамент, то ще може да стигнеш на положително равнище. Нужен е темперамент, тъй като не всичко е цветя и рози. Говорил съм си с мои другари, от които всеки един е имал компликации. В днешно време, когато стане малко по-трудно, на младите им пада гарда. Може би сегашните играчи са по-слабохарактерни, не са като преди.

Ти си младеж на ЦСКА и някогашен състезател на Левски. Доколко по-слабото равнище на тези два клуба през последните години дава отражение върху намаленото качество изцяло?

Разбира се, че дава отражение. Преди години купата беше капарирана за някой от двата клуба. След появяването на Лудогорец обаче нещата се прекатурнаха. Казвал съм го и в други изявленията, ще го кажа и в този момент – добре, че е Лудогорец, с цел да си напомнят хората къде е България на европейската карта. Виждаме, че там се работи изцяло професионално. Видно е за всеки един, който следи футбол.

Това би трябвало да е задачата на всеки един клуб – да реализира даже и дребна част от това, което се строи в Лудогорец, във всички аспекти. Това е пътят, само че това не е елементарно, нужни са доста средства. Като цяло точно това е разликата сред Левски, ЦСКА и Лудогорец при „ орлите “ се работи на професионално равнище.

Какво пречи за по-професионалната работа като цяло във футболните клубове у нас?

Не мога изцяло тъкмо да Ви отговоря на този въпрос, само че не може да се каже, че футболът не е перспективен бизнес. Ако имаш добра основа от юноши и първи тим, то даден клуб може да се самоиздържа.

Имаш ли любимец за купата и смяташ ли, че някой може да спре превъзходството на Лудогорец?

Аз персонално любимец нямам. Пак споделям – би трябвало да имаш нужните качества. Всеки един тим се среща с Лудогорец и когато не се реализира победа в директните мачове се търси под вола теле. Ако си по-добър, както претендират много тимове у нас, то излизаш, биеш Лудогорец, вземаш си останалите мачове и ставаш първенец. Последните 10 години демонстрират, че в Лудогорец се работи вярно и по тази причина е първенец, няма какво да си кривим душата.

Преди години, когато Левски и ЦСКА бяха мощни, за какво нямаше тим, който да приказва, че ще ги бие в двата директни мача и по-късно ще вземе и останалите мачове? Няма по какъв начин да стане. Нужно е неизменност, тъй като шампионатът е един маратон, който би трябвало да се избяга до края. Това значи неизменност и малко шанс, без който не може. Така се става първенец, освен с приказки, селекции, закани и най-после Лудогорец отново е първенец.

Един от някогашните ти клубове, Левски, продължава да е в много изключително състояние. Ти беше част от състава на „ сините “ през предходната година. Колко комплицирано беше за теб и съотборниците ти да покажете на какво сте способни на фона на сериозната неустановеност?

Винаги се надявам, че нещата в Левски ще се оправят. От втория ми престой в клуба мога да заключа, че нещата са много комплицирани обаче. Пожелавам триумф на Левски, само че не желая да кометирам тематиката. Тръгнах си по метод, който не беше изключително прекрасен, само че всичко е забравено, имам си нов клуб, тъй че не желая да разясня повече Левски.

Да те върна и малко обратно във времето, когато се състезаваше за някои бургаски футболни клубове. Защо, съгласно теб, се стигна до настоящето не изключително удобно положение на тамошния футбол?

Играх и в Нефтохимик и в Черноморец Бургас, надлежно изкарах 7 години в града. Болно ми е, че подобен град няма тимове в елита. Нямам пояснение за какво се случва по този метод. Може би по едно време се пилееха безсистемно пари и се стигна до актуалната обстановка. Знаете, че и двата отбора от града не са в цветущо положение. Все се надявам, че има задоволително запалени за футбола хора от този район, които да могат да се съберат и да вдигнат на крайници бургаския футбол.

Виждаме леко размърдване в предствянето на българските младежки обединения през последните години. Повод ли е това за оптимизъм и за бъдещето на мъжкия народен тим?

Дай Боже да е по този начин. Искрено се надявам, че повече играчи ще съумяват да излизат на открито, тъй като в последно време българите въобще не се котират зад граница. Освен това, нямаме играчи в топ 5 шампионати. Това е плашещо, не плачевно.

Също по този начин не е значимо да излезеш на открито и да се върнеш скоропостижно. Важно е да излезеш и да успееш да се задържиш за по-дълъг интервал от време. Това е главното, към което би трябвало да се стремим.

И за край – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект в идните месеци?

В идващите 6 месеца си поисквам здраве за мен и моето семейство. В професионален проект поисквам на всички хора, които обичат Пирин, да имат вяра в нас, тъй като сигурно ще има и тежки мигове. Мисля, че сме се събрали мощни характери в съблекалнята и ще се постараем да зарадваме почитателите оптимално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР