„Играч първи, приготви се“ е филм на Стивън Спилбърг –

...
„Играч първи, приготви се“ е филм на Стивън Спилбърг –
Коментари Харесай

„Играч първи, приготви се“ – за зрелищен пир на сетивата

„ Играч първи, подготви се “ е филм на Стивън Спилбърг – и то не по метода, по който „ Линкълн “ или „ Мюнхен “ са филми на фамозния режисьор. Лентата не е стерилна, „ влиятелна “ холивудска продукция по същински случай, очевидно основана за прожекции и победи през сезона на премиите.

„ Играч първи, подготви се “ е първият план на Спилбърг от съвсем десетилетие насам,

в който той се завръща към това, което прави най-добре и което го трансформира в жива легенда още през първата половина от кариерата му – да смайва очи и да покорява сърца. Лентата е замайващ гуляй за всички сетива и образно прекарване, несравнимо с нито един от излезлите дотук филми през 2018 година

От това не следва, че филмът не прави извънредно годни и леко стряскащи мнения по отношение на положението на нашето общество през своя сюжет. В „ Играч първи, подготви се “ Земята е достигнала положение на антиутопия, в което хората прекарват цялото си време във виртуална действителност, наречена „ Оазиса “, и излизат от нея единствено с цел да задоволяват биологичните си потребности.

Икономическият аспект на тази антиутопия е обиден през фигурата на антагониста, изигран от Бен Менделсон, а прочувственият аспект е прегледан през разрастващата се на екрана връзка сред двамата основни персонажи, които в началото се срещат само в „ Оазиса “.

Моментът, в който героинята на Саманта Кук изяснява на героя на Тай Шеридън, че се е влюбил само в това, което тя е решила да проектира като собствен аватар в „ Оазиса “, звучи тревожно покрай това, до което в наши дни е редуциран процесът на опознаване и сантиментално обвързване сред хората през обществени мрежи и приложения като Фейсбук, Tinder и доста други.

Като мотив против това обществено положение е употребена и позицията на Джеймс Халидей, основателят на „ Оазиса “, изигран от носителя на „ Оскар “ Марк Райлънс. Във кино лентата има и вплетени нотки на антикорпоративизъм и индивидуализъм, присъщи за цялото творчество на Спилбърг, както и други личностни претекстове, наранени по-повърхностно, само че не това е повода да желаете да гледате този филм.

В наши дни постоянният клиент на киносалона е привикнал с едно доста положително равнище на компютърно генерирани изображения и специфични образни резултати, което се засвидетелства от способени и добре платени екипи в съвсем всички високобюджетни блокбъстъри, които излизат по кината. Въпреки непрекъснато вдигащата се летва, „ Играч първи, подготви се “ надскача това равнище и безусловно зашеметява фена.

Звук, картини и придвижвания, изобретателно основани, изпипани и напълно синхронизирани до последния подробност, безусловно потапят аудиторията в динамичното деяние, без значение дали на екрана гледаме автомобилно гонене, хорър сцена или величествен заключителен всеобщ конфликт.

За разлика от най-малко 75% от излезлите 3D филми през последните 10 години, откогато „ Аватар “ на Джеймс Камерън направи технологията настояща,

„ Играч първи, подготви се “ употребява триизмерния резултат извънредно ефикасно.

Лентата изрично би трябвало да се гледа на допустимо максимален екран и на читателите от София, Пловдив и Варна мощно мога да препоръчам да посетят IMAX киносалоните, с цел да гледат кино лентата – и, не, скъпи скептици и тролове, никой не ми заплаща в допълнение, с цел да направя тази рекомендация.

А за зашеметяващата визия на „ Играч първи, подготви се “ несъмнено спомага и голямата палитра от попкултурни персонажи и местоположения, които са базата на сюжетното деяние. В „ Оазиса “ всеки филм, видеоигра и телевизионно предаване могат да бъдат пресъздадени и съпреживяни от вътрешната страна и основните герои непрекъснато би трябвало да употребяват точно познанията си по отношение на попкултурата, с цел да изпълнят своята задача.

Иначе казано, „ Играч първи, подготви се “ е сбъднатата фантазия на всеки един nerd на планетата.

Популярната геймърска медия IGN е съумяла да откри общо 168 препратки във кино лентата към разнообразни други творби на попкултурата – аз персонално забелязах не повече от 20, само че на кого му пука? Батман е във кино лентата, наред с тиранозавъра от „ Джурасик Парк “, Кинг Конг, Костенурките Нинджи и кой ли още не, на фона на песни от Bee Gees, Van Halen, Twisted Sister и Джордж Майкъл.

Стивън Спилбърг още веднъж е в топформа - „ Играч първи, подготви се “ развлича, забавлява, смайва и затрогва. Какво повече може да желае човек от един високобюджетен филм на огромния екран?

Четете още за кино:

Революция в жанра ли е „ Огненият пръстен: Революция “

„ Формата на водата “ или по какъв начин се прави филм за „ Оскар “

За красивия полет на „ Червената лястовица “

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР