ИГРА с награди – Flashnews.bg съвместно с Академия Елит“

...
ИГРА с награди – Flashnews.bg съвместно с Академия  Елит“
Коментари Харесай

ИГРА с награди – Пиша и говоря правилно! Местим стрелките на часовника напред

ИГРА с награди – Flashnews.bg взаимно с Академия „ Елит “ стартира едномесечна акция, обвързвана с общата ни графа „ Пиша и приказвам вярно “.  Традиционно всяка неделя публикуваме текстове, свързани с българския правопис и пунктуация, тъй като сме уверени, че грамотността има значение.  В нея нашите сътрудници от Академия „ Елит “ слагат дребна задача, на която всеки от вас може да предложи решение в коментар под публикацията на страницата ни във Facebook. Правилният отговор ще бъде оповестен в текста, който излиза идната неделя.  След приключване на четирите седмици, екипът на Flashnews.bg дружно с представител на Академия „ Елит “ ще изтегли 4 награди посредством чоп. В жребия ще бъдат включени всички, които са предложили решение в коментар. Наградите са 4 книги на български създатели и ще бъдат изпратени до адрес, посочен от спечелилия. Пожелаваме триумф на участниците!
Пиша и приказвам вярно! Местим стрелките на часовника напред. И през днешния ден преместихме стрелките на часовника напред , с цел да влезем в лятното часово време. Да напомним, че наречията обратно, напред, нагоре, надолу, наляво, надясно, насам, натам се пишат слято.

Разделно обаче се пишат изрази като от горе до долу, от къде на къде, от тук на там, понякога, от край до край . Но от ляво надясно, от горе надолу.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
Във град Пиза се издига заплъшително наклонена кула. Постройката в действителност е канбанария към катедралата на града. Причината да стане известна, е една подробнос пропусната от инженерите през ХІІ век, които не са саобразили, че под основите ѝ има не постоянни земни пластове, подавали още при завършването на вторият етаж. Кулата е строена дълго време, защото през годините на нейното издигане, избухват воини и революций. Според учените, прекъсването на строителството е довело до слягане на земните пластове заради което тя не се е сринала още в тези времена.
В първото изречение предлогът би трябвало да бъде В, защото идната дума стартира с буквата Г. Редактираме наречието заплашително , вършим инспекция с корена тревожа. Думата камбанария идва от камбана, редактираме детайлност – инспекцията е детайлности , незабавно по-късно слагаме запетая, която ще огради обособената част. Причастието съобразили има представка СЪ- и корен облик , а прилагателното нестабилни се написа слято. В същото изречение думата е поддавали /не издържали на натиска/, има представка ПОД- и корен дава. Числителното вторият в изречението би трябвало да бъде с къс определителен член – на втория етаж. Махаме запетаята след издигане, защото целият израз може да бъде сменен с тогава , инспекция – тогава избухват войни. Съществителното име революции е в множествено число и се написа с двойно И, само че Й в думата войни е в корена, по тази причина се резервира. След учените в идващото изречение махаме запетаята – словосъчетанието е непряко допълнение и не се постанова да се отделя със запетая. Ще сложим запетая пред комплицирания съюз заради което , който вкарва подчинено изречение.

Благодаря на всички, които вземат участие в играта на уеб страницата flashnews.bg и Академия „ Елит “. Всеки, който разяснява под публикацията, ще взе участие за премиите.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:
Предпочитана и утричана бутилираната вода се постанова като беспорен любимец на международният пазар измежду напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най огромните потребителски феномени на нашето савремие. Засилената ѝ приложимост, се свързва с концепцията за понижаване на консомацията на беззалкохолните питиета, като следва да се регистрира и обстоятелството, че е и налична в търгофската мрежа.
Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Участвайте в играта на уеб страницата flashnews.bg и Академия „ Елит “. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на уеб страницата flashnews.bg, по този начин ще имате късмет да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР