Игра на карти в петък вечер провокира съседски конфликт и

...
Игра на карти в петък вечер провокира съседски конфликт и
Коментари Харесай

„Не виждам работещи органи“. Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистолет

Игра на карти в петък вечер предизвика съседски спор и завършва с подаване на сигнал за опасност с револвер.

Три месеца по-късно хората, които са се оплакали, още не са потърсени от прокуратурата. Те си изясняват това с поста на съседката, обект на сигнала.

Петък вечер, малко преди среднощ. Един и същ патрул на Първо районно полицейско ръководство (РПУ) в София е изпратен на еднакъв адрес в границите на към половин час. Първия път – поради недоволство от повдигане на звук, а втория път – поради сигнал за опасност с револвер.

който тлее от години и е белязан от нееднократни позвънявания в полицията, написа Свободна Европа.

Макар тази история да припомня на доста други, в това число на приключилите съдбовно скорошни случаи с убитите от техни съседи в София Иво Андреев и Иван Владимиров-Нав, в нея има нещо извънредно.

Централен облик в този сюжет е някогашната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) и сегашна служителка в пресцентъра на прокуратурата  Бетина Жотева .

Двама души настояват, че са били застрашени от нея с ориентиран към тях револвер, а други трима споделят, че са я чули да произнася закана, че ще ги простреля, в случай че още един път подадат сигнал против нея в полицията.

че от години е унизена с звук от горния апартамент и отхвърля да е заплашвала който и да било.

Определя подадения против нея сигнал като „ извънредно гнусна и долнопробна работа “ и отхвърля да разяснява по-подробно.

На този фон  Софийската районна прокуратура  (СРП), която е сезирана по случая още при започване на декември, към този момент трети месец не е потърсила нито подателите на жалбата, нито посочените в нея очевидци. А те си изясняват това с работата на Жотева, която са виждали да се появява обществено с основния прокурор  Иван Гешев .

Бившата председателка на Съвет за електронни медии беше назначена в пресцентъра на държавното обвиняване предходната пролет, откакто управляваната от Гешев Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет размести щатове и откри нов отдел в Администрацията на основния прокурор.

Свободна Европа насочи документално питане до СРП – дали по случая е била осъществена инспекция и, вероятно, какво е открила тя. Десетина дни по-късно липсва формален отговор.

Пресцентърът на  Министерство на вътрешните работи  обаче удостовери пред Свободна Европа, че на 25 ноември 2022 година, след 23:00 часа, в намиращ се покрай Първо РПУ блок на бул. „ Шипченски проход “ два пъти е бил изпратен полицейски екип. Той е реагирал на сигнали за нарушение на нощната тишина и за опасност с револвер.

По информация на вътрешното министерство при второто си посещаване униформените са снели пояснения от хората, подали сигналите, както и от живеещата в долния апартамент Бетина Жотева.

Съставени са  предупредителни протоколи  [да не нарушават закона и реда] на двете страни и е направена информация дали Жотева има револвер. Резултатът от нея е, че на нейно име е регистрирано  „ късо огнестрелно оръжие “ , прецизираха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Впоследствие казусът е докладван на прокуратурата, а тя е отправила към полицията инструкции за събиране на спомагателни данни, които са предадени на 25 януари тази година. С това дейностите от страна на вътрешното министерство се изчерпват.
 Справка в онлайн търсачката на прокуратурата по номера на сигнала в СРП. Справка в онлайн търсачката на прокуратурата по номера на сигнала в СРП.
При инспекция на номера на подадения в СРП сигнал в електронната търсачка в уеб страницата на прокуратурата се изписва, че се чакат „ материали от различен орган за решение на преписката “.

Освен това излиза наяве, че нейният период е бил продължен от административната ръководителка на районната прокуратура  Невена Зартова . Според Закона за правосъдната власт нормалният период на прокурорските инспекции е един месец.

Податели на сигнала против Жотева са  Борис Ненчев  и  Христо Спиртов . Те настояват, че на 25 ноември вечерта са отишли с още един собствен другар в жилището на  Васил  Димитров , с цел да играят карти. Жилището се намира тъкмо над това на някогашната председателка на Съвет за електронни медии. По-късно към четиримата се причислява и брачната половинка на Димитров.

„ Г-жа Жотева, също като убиеца на Иван Владимиров, насочи револвер към лицето ми, само че за разлика от него, и за огромно мое благополучие, не натисна спусъка. Бих желал да обърнете нужното внимание на този случай, защото съществуваше действителна опция и той да има гибелен свършек “, написа Ненчев в собствен имейл до редакцията на Свободна Европа, подписан и от Христо Спиртов.

След това се съгласява на среща, с цел да опише онлайн своята версия за случилото се. По думите му спорът в онази вечер е почнал минути след 23:00 часа, когато от жилището на Жотева е почнало дълготрайно блъскане с тъп предмет по тръбите на парното.

Събралите се другари са решили да слязат и да позвънят на вратата ѝ, с цел да схванат какво става, само че тя не е отворила. Тогава те са се обадили на незабавния телефон 112 и са подали сигнал за  повдигане на звук . Малко по-късно на тяхната входна врата е почнало да се тропа. Отворил е Ненчев, а Спиртов го е придружавал.

„ Пред нас стоеше Бетина Жотева с изпънати ръце, с които държеше ориентиран към нас револвер. Каза ни: „ Ако още един път ми викнете полиция, ще ви гръмна, селяни, нещастници… “ Тогава затворих вратата, тъй като няма какво да беседвам с човек, насочил револвер към мен “, сподели Ненчев пред Свободна Европа.

Следва  вторият сигнал  на 112, след който идва същият полицейски патрул. Разпознава ги брачната половинка на Димитров, която, прибирайки се, се е качила с униформените в асансьора при предното им идване.

„ Казахме, че е имало опасност с револвер. Единият служител на реда пристигна при нас, а другият слезе на десетия етаж.

Ние не знаем какво се е случило долу, тъй като писахме пояснения на горния етаж.

Той и Спиртов подават и сигнал в СРП на 2 декември 2022 година, по който обаче не знаят да има придвижване: „ Няма реакция, никой не се е свързал с нас. Аз не пребивавам там, само че в случай че бях там, щях да съм обезпокоен. “

Съседът на Жотева  Васил Димитров  също се съгласи да беседва със Свободна Европа. Двамата със брачната половинка му са лекари и имат 8-годишно дете.

По думите му проблемите със съседката от долния етаж са почнали скоро след нанасянето им.

Димитров споделя, че Жотева постоянно се оплаква от звук от неговия апартамент, в това число и от това, че детето му свири на пиано. През годините са подавани сигнали до полицията и от двете страни. Но в никакъв случай до момента не е имало недоволство за  опасност с револвер .

„ Очаквах прокуратурата въпреки всичко да предприеме някакво деяние, да се разбере дали госпожа Жотева има законно оръжие и да знам дали мога да дремя умерено или да чакам, че някой ден някой може да ме пресрещне във входа с револвер “, разяснява той пред Свободна Европа.

Както и Ненчев, Димитров прецизира, че досега никой от държавното обвиняване не е търсил някого от присъстващите в жилището му на 25 ноември вечерта.

Доколкото виждам в уеб страницата на прокуратурата, сякаш се работи по случая, само че по какъв начин се работи, не е ясно – в случай че не е разпитан никой от очевидците “, добави той на 21 февруари.

По думите на Димитров жена му е обезпокоена, „ защото прокуратурата не е взела никакво отношение и би могло да има ответно деяние от госпожа Жотева “.

Ако това се случва, тъй като тя има някакви публични позиции, ненапълно е разбираемо, само че в същото време е извънредно грозно и приказва зле за нашите органи и правосъдна система “, обобщава лекарят.

Макар Софийската районна прокуратура да не изпрати отговор на запитването от Свободна Европа, няколко часа след неговото изпращане,

  Бетина Жотева  сама се обади по телефона. Тя разказа случая като „ съседски драми, които датират от години “.

„ Тази драма беше декември с едни пияни и дрогирани съседи, с които целият блок има проблеми и не знаех, че има тъжба “, добави служителката на Гешев,

Жотева удостовери само, че в онази вечер съседите ѝ от горната страна фактически са извикали полиция, откакто тя е почнала да чука по парното с „ чук за пържоли “.

По думите ѝ повода за това нейно държание е била, че в горния апартамент е имало „ следващото джамборе – пияни реват, събарят столове, бутилки “.
„ Там горе някой свири на пиано, денонощен тормоз е това. Не ми се отваря тази тематика какъв брой пъти съм подавала сигнали за звук до полицията.
Понеже се уморих да депозирам сигнали, почнах да блъскам с един чук за пържоли по парното “, добави Жотева в телефонен диалог на 14 февруари.

Свободна Европа я потърси за коментар осем дни по-късно, откакто получи удостоверение от Министерство на вътрешните работи, че тя притежава  законно оръжие .

„ Нищо няма да разясня, нито съседите, нито прокуратурата, нито каквото и да е било.

За мен това е извънредно гнусна и долнопробна работа и не считам въобще да се занимавам с нея “, сподели някогашната председателка на Съвет за електронни медии по телефона на 22 февруари.

След публикуването на текста Васил Димитров заяви пред Свободна Европа, че приятелят му Христо Спиртов е получил позвъняване от прокуратурата на 22 февруари и е бил поканен да даде свидетелски показания. По-късно на 23 февруари Борис Ненчев заяви, че също е бил извикан на разпит.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР