IgG антитела над 150 BAU/mlТова е поредната медицинска формулировка, която

...
IgG антитела над 150 BAU/mlТова е поредната медицинска формулировка, която
Коментари Харесай

С проблеми, но в готовност: лабораториите ще издават от днес COVID сертификати за антитела

IgG антитела над 150 BAU/ml

Това е следващата здравна дефиниция, която необятната аудитория ще научи около ковид, защото от четвъртък (11 ноември) тя ще е един от пропуските за достъп до обществените места на закрито. Изследването на този съставен елемент от имунната отбрана против COVID-19 и прекосяване на дефинирания предел ще дават право да се получи документ с годност три месеца, който ще удостоверява че притежателят му е предпазен от тежко боледуване при заразяване. Документът ще важи единствено в България. Решението, ден по-късно беше, а лабораториите получиха по-малко от два дни да се нагодят към условията. (Кои са годните в България удостоверения за ковид четете тук)

Подготовка е нужна, тъй като не всички лаборатории в страната показват резултатите си в единицата BAU/ml. Тя е въведена от Световната здравна организация (СЗО), а производителите на проби би трябвало да са дали на клиентите си - т.е., на лабораториите - коефициент за конвертиране на стойностите. Така се счита, че резултатите от проучванията на другите места да бъдат съпоставими.

Каква е готовността

Надеждата на здравните управляващи е, че хората, които считат, че са преболедували, без да са в формалните регистри, ще изследват IgG антителата си и в случай че резултатите не са задоволително високи, ще вземат решение да се имунизират. Крайната цел е оптимално огромна част от българите да са защитени от тежко протичане и съдбовен излаз от COVID-19, само че и да са по-малко рискови за близките.



Представители на най-големите лаборатории в страната - " Рамус " и " Цибалаб " - разясниха пред " Дневник ", че към този момент имат подготвеност да показват резултатите си към единицата BAU/ml. Благовеста Пенчева, която е медицински шеф в лаборатории " Рамус " и Недялко Калъчев, шеф на лаборатории " Цибалаб ", чакат, че, в случай че има проблеми с преизчисляването на резултатите към единицата на СЗО, те ще бъдат при по-малките лаборатории.

Ирена Иванова, шеф на клиничната лаборатория в болница " Св. Иван Рилски " в София, изясни, че ѝ е лишило няколко минути да настрои лабораторната осведомителна система към представянето на резултатите за антитела в BAU/mL, само че отбелязва, че " не на всички места ще е по този начин ". По думите ѝ това зависи от типа на тестванията, с които се доставят обособените лаборатории, каква инсталация употребяват, както и до каква степен са автоматизирани процесите, както и потреблението на лабораторен програмен продукт в работата.

Как е при по-малките лаборатории

Пред " Дневник " от по-малките лаборатории потвърдиха, че евентуално няма да съумеят да стартират издаването на документи от първия ден, в който управляващите оповестиха опция за това. Представител на лаборатории " Лина " уточни, че към момента чакат по-точни инструкции, с цел да се приготвят за издаването на удостоверения за антитела. Манипулационните на тази компания са главно в градове по Черноморието.

От лабораторията в диагностично-консултативния център " Авис-Медика " в Плевен пък предвидиха, че по всяка възможност ще стартират да издават документи след понеделник (15 ноември), тъй като организацията ще отнеме време.

Технически опасения

Лабораториите имат известни опасения лабораториите и по техническата реализация на документите поради досегашния си опит с Националната здравно-информационна система. Разработената и поддържана от държавната компания " Информационно обслужване " платформа събира от всички публични източници данните за хората, които имат право на уверение за антитела, и ги съхранява, като дава опция посредством нея всеки самичък да си изтегли документа.

В първите дни след въвеждането на документите системата не устояваше на многочислените поръчки към нея. Преди към три седмици, когато бяха въведени удостоверенията за преболедуване, основани на антигенен тест, платформата пък.

Освен това, всички лаборатории в страната, ще би трябвало да се свържат с ИТ фирмите, които поддържат осведомителните им системи, с цел да ги обновят и нагодят към софтуерните условия на " Информационно обслужване " за удостоверенията за антитела.

Как ще се издава уверение за антитела

Хората, които са изследвали имунната си отбраната против ковид преди 11 ноември, ще би трябвало да повторят проучването. Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров категорично съобщи, че правените по-рано проби няма да се признават.

В заповедта на министъра пък категорично е посочено, че за издаване на уверение се признават единствено проучвания на IgG антитела против ковид, които са от 150 BAU/ml нагоре. Следователно, тестванията за вируснеутрализиращи антитела и Т-клетъчен имунитет не са критерии за документи за COVID-19. На брифинг като аргументи за това решение бяха посочени, че тези проучвания не са вършат всеобщо от лабораториите, както и че са по-скъпи.

Удостоверенията за антитела ще се издават както от лабораториите, където е направено проучването, по този начин и независимо през уеб страницата на. Няма да е нужен електронен автограф, само че ще се изисква референтен номер, който тестващите се ще получават от лабораториите.

Резултат от проучването самичък по себе си не се признава, тъй като не може да бъде обезпечена достоверността му.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР