Ига Швьонтек е най-доминиращата състезателка в дамския тенис през последните

...
Ига Швьонтек е най-доминиращата състезателка в дамския тенис през последните
Коментари Харесай

Шампионски обрат класира световната №1 при дамите към четвърти пореден финал!

Ига Швьонтек е най-доминиращата състезателка в дамския тенис през последните месеци и изцяло справедливо след непредвиденото отдръпване на Ашли Барти оглави международната класация. Полякинята се намираше в серия от 26 следващо извоювани сета, която обаче през днешния ден бе ненадейно прекратена от класираната под номер 31 Людмила Самсонова. През днешния ден Самсонова бе на път да се поздрави с най-престижната победа в своята кариера, откакто притисна до ръба Швьонтек, само че фаворитката в срещата откри решение на създалата се обстановка и съумя да се поздрави с крайния триумф, настъпил при резултат 6:7(4) 6:4 7:5 и повече от три астрономически часа игра.

Срещата започва стремително за фаворитката Швьонтек, която излезе напред в резултата с пробив в своя изгода още през цялото време. Световната номер едно продължи да господства и в последвалите геймове, с цел да може напълно скоро да поведе с 4:1. Изведнъж обаче полякинята изпусна контрола над събитията на корта и не след дълго сетът пое в изцяло друга посока.

Самсонова стартира все по-често да нападна мрежата, а новият й метод се отрази и на резултата, като 31-вата в света съумя освен да възвърне паритета, ами даже да вкара сета в решителен дълъг гейм. Там подемът на аутсайдерката продължи в цялостна мощ и тя нито за миг не се разконцетрира, с цел да може след 7:4 да постави точка на първия сет в своя изгода.

Кризата в представянето на Швьонтек се задълбочаваше с цялостна мощ. Видимо разочарована от развоя на предишния сет, международната номер едно понижи съществено скоростта на ударите си, което позволяваше на Самсонова надалеч по-често да нападна. Единственото останало оръжие в играта на Ига бе началният й удар, който й оказа помощ да се защищити от пробиви в хода на частта и резервира възможностите й за триумф в мача.

Изведнъж обаче функциите на корта се размениха и серия от необясними грешки се изсипа от ракетата на непоставената състезателка, която позволи да бъде пробита за 4:5 и връщане обратно за нея нямаше. Само след минути Швьонтек затвори следващия си безукорен сервис гейм, който подсигури триумфа й във втората част и тъждество в общия резултат.

Играта на Швьонтек надалеч не оправдаваше упованията и в третия сет. Неточностите от нейната ракета продължиха да се натрупат безспирно, до момента в който ретурът й също не впечатляваше, само че умората от ден на ден вземаше връх в представянето на считаната за аутсайдерка. След като си размениха по два пробива до 3:3, силите на корта се изравниха. Двете одобриха отбранителна позиция, а това, че не поемаха опасности, разреши на паритета в резултата да не се нарушава в последвалите минути. Швьонтек обаче, сходно на предходната част, изигра един ослепителен гейм, в който съумя да показва всички удари от репертоара си, с цел да отмъкне противноковото подаване за решителен трети път, който подсигури крайната й победа със 7:5 и място във финалния дуел на шампионата в Щутгарт.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР