Идват още по-тежки времена, прогнозира Симеон Дянков.Инфлацията тепърва ще растеТова

...
Идват още по-тежки времена, прогнозира Симеон Дянков.Инфлацията тепърва ще растеТова
Коментари Харесай

Дянков: Вдигането на данъците е неизбежно

Идват още по-тежки времена, предвижда Симеон Дянков.

" Инфлацията занапред ще пораства "

Това съобщи някогашният финансов министър пред Светослав Иванов в предаването " 120 минути " по bTV

“Инфлацията ще надскочи прогнозата в актуализацията на бюджета. Може би тя ще бъде към 14% приблизително на годишна основа, което е висок %. Очаквам да забележим по-висока инфлация на месечна основа през идващите два-три месеца, като може да стигне и покрай 20% ”.

Това съобщи някогашният финансов министър Симеон Дянков в предаването “120 минути ”. Прогнозираната годишна инфлация за България, заложена в актуализацията на бюджета, е 11,9%, а за последния месец е 15,6%. Дянков изясни, че инфлацията до края на годината няма да се успокои, тъй като и в световен мащаб има процеси, които я усилват, а България винаги изостава с някои ограничения, да вземем за пример мораториумът по енергийните цени.

По думите му реално инфлацията е забавена с 3-4 месеца и тя занапред ще става висока.  “Увеличението на данъци е неизбежно. То беше ясно още с Бюджет 2022, когато се сподели, че ще има спомагателна актуализация, това можеше да значи единствено едно - повече диалози за повече харчения и повече сделки, които в допълнение ще усилят недостига ”, обясни някогашният финансов министър. Изказването му пристигна, откакто преди три седмици Българската национална банка предизвести за заплаха от нахлуване в инфлационна серпантина поради раздуване на недостига по политически аргументи.

Дянков разяснява и това, че за първи път от 11 години Европейската централна банка усилва лихвените проценти.  “Тези, които имат ипотеки повече от пет години би трябвало да се радват, тъй като те са влезнали на положителни цени, а тези които сега мислят да си купуват жилища би трябвало да го създадат допустимо най-бързо, тъй като ЕЦБ в този момент стартира да усилва лихвите. В Съединени американски щати има към този момент пета стъпка за нарастване на лихвите, очакван е огромен растеж и за юли.

Очаквам до края на 2022 година и в Съединени американски щати, и в Европа главният лихвен % да е близо 2 или 2,5 над този при започване на годината. Това осначава и повишаване на всички заеми, както за семействата, по този начин и за бизнеса ”, сподели Дянков.

Социалните ограничения могат да станат и без актуализация

“Актуализацията ще бъде проблематична и се надявам тя да не мине след политическите диалози.

Тези обществени ограничения могат да се случат и без актуализация на бюджета, просто с смяна на главните параметри на бюджета или с акт на Министерски съвет ”, заяви той. Той разяснява и възможната промяна на актуализацията на бюджета, която да направи плана напълно друг от импортирания от държавното управление.

“Според мен тъкмо това ще се получи, в случай че въобще се стигне до второ четене на актуализацията на бюджета. Очаквам да има доста спорене за този бюджет. Това беше огромна тактическа неточност. Причината за актуализацията бяха да се създадат огромни промени - в опазването на здравето, в образованието, само че това по този начин и не стана и те не са заложени в бюджета. Ще се спори за парите за пътища ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР