Идват избори. Парламентарни. И колкото и ще протеста да имаше

...
Идват избори. Парламентарни. И колкото и ще протеста да имаше
Коментари Харесай

БСП и Нинова като алтернатива на ГЕРБ и урокът Гергов

 Идват избори. Парламентарни. И колкото и ще митинга да имаше предходната година, нещата за първото място отново опират сред две партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Не ти трябват социологически организации, с цел да си наясно – другите още са надалеч от опцията да се преборят на тези избори с ГЕРБ. За мнозина сигурно подобен избор не може да има.

Но дано погледнем на него малко повече като букмейкъри – със сметки, а не с страсти. Какво можем да чакаме от следва да е пределно ясно. Три мандата към този момент са задоволителни – умният човек не се спъва два пъти в еднакъв камък, да припомня точно поради трите мандата. Но през това време при Българска социалистическа партия се случиха промени – и то значими. Няма какво да си кривим душата – сподели, че желае да скъса с избрани зависимости, от които страдат социалистите.

Зависимости, които се разказват с имена като и! Гергов непосредствено излетя от алените редици, а Станишев го няма в горе-долу най-важния партиен орган – Националния съвет. Там и различен го няма – Михаил Миков. Помните ли го – и ръководител на Народното събрание беше, когато Станишев водеше Българска социалистическа партия на открити обятия с Движение за права и свободи.

Сега Миков подсмърча по телевизионните студия по какъв начин в миналото си Гергов какъв бил, като подкрепил едикого си. И не обелва дума какъв е бил, като прави ЦУМгейт, какъв беше с " Дупката " във Варна и 43-те милиона – никак не изглеждаше тази история като опозиционна, каквато партия е Българска социалистическа партия по отношение на ГЕРБ. Колкото до Станишев – най-добре го сподели Георги Свиленски: Кой удари еднолично печата за Делян Пеевски отпред на ДАНС?

Заради това такива като Станишев би трябвало да допустимо най-далеч от какъвто и да е обществен пост, само че надали някой с изключение на Нинова и нейното обграждане е вярвал, че е допустимо. Е, допустимо е – всичко е допустимо, даже смяна в Българска социалистическа партия. Ще кажете – добре де, Нинова какъв брой време е отпред на Българска социалистическа партия, а чак в този момент станаха тези неща? Мислите ли, че вкопани в Българска социалистическа партия хора като Гергов, като Станишев, като Миков е толкоз елементарно да бъдат изкоренени?

Години наред те са се окопавали в тази партия, имат си фамилни обичаи безусловно. Създавали са връзки, другарства, даже зависимости вътре в партията – хора, които да ги поддържат без значение какво става! За да се преодолеят такива трудности, трябват и време, и разум. А щом има резултат, очевидно Нинова е посочила ум – или най-малко е имала положителни съветници и стратези, които да го покажат, което отново си е ум от нейна страна – управнически ум.

Всъщност, елиминирането на Гергов и Станишев като фактори в Българска социалистическа партия е плюс за Нинова и от чисто практична позиция – практичната позиция на гласоподавателя. Щом демонстрира стратегически триумф при такава сложна задача, за какво да не може да покаже сходни триумфи и като ръководещ, за възстановяване на обстановката в България?

И щом този триумф е против хора, които бяха емблема на откровена злоба в интервала 2013-2014 година като управленци поради дейностите и които в този момент с думи и дейности дават опора на настоящето ръководство (да, Борисов и пред съда пробва да помогне на " сътрудника Станишев " по личните му думи, а Станишев пък му върна с жест какъв прекрасен общественик е), също провокирало откровена злоба, тогава за какво да не помислим най-малко дали тя и Българска социалистическа партия не са добра опция, още повече, че социалистическата партия е на такова разстояние от ГЕРБ сега при всички социологически изследвания, че реалистично единствена може да излезе пред партията на Борисов?

Умният човек по този начин прави – два пъти крои, един път реже. Така че претеглете, мислете, изберете кой ще подкрепите в последна сметка. Стопроцентови гаранции за нищо няма, въпросът е най-малко да опитаме да уцелим тази опция, която може да почне работи. Интересувайте се, търсете я! Защото 100 % е ясно, че България не може повече да продължава по досегашния метод!

* Материалът е на Ивайло Ачев и е оповестен в уеб страницата actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР