Идват икономически неясноти, които могат да се превърнат в несгоди.

...
Идват икономически неясноти, които могат да се превърнат в несгоди.
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян с прогноза за лихвите по кредитите


Идват стопански неясноти, които могат да се трансфорат в неволи. Това сподели пред bTV Radio Левон Хампарцумян, ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите. Той разяснява икономическите последствия от войната в Украйна.

По думите му инфлацията ще надвиши 10%.

„ Да се надяваме, че ще бъде в границите на 12-13% “, сподели Хампарцумян. Според него няма повсеместен съвет във връзка с спестяванията на хората в банките.

„ Хората, които са в дейна икономическа възраст, не би трябвало да се тормозят доста, тъй като инфлацията в действителност ще докара и до повишение на приходите на тези хора и компании. Тези, които обаче са с закрепени приходи – пенсионери, рентиери, за тях е по-лошо. За тях това значи релативно обедняване. Но виждате, че се вършат старания да се покачат пенсиите “, добави той.

Според него най-хубавият метод да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече артикули и услуги, които да успеем да продадем на новите инфлационни цени.

По думите на Левон Хампарцумян войната може да окаже въздействие и на имотния пазар.

„ Най-вероятно ще го забави, тъй като хората, в една обстановка на тревога и неустановеност, не безусловно потеглят да купуват жилище. Разбира се, тези, които имат потребност от жилище, ще продължат да търсят. Може би това ненапълно ще докара до утешение на цените “, изясни той.

 По отношение на лихвите по заемите Хампарцумян изясни, че не чака внезапно покачване.

„ Един от методите да се укроти инфлацията е да се вдигне главната рента, което по веригата води до по-високи лихви. От друга страна това води пък до закъснение на стопанската система. Ще се търси баланс сред факторите, които въздействат, тъй че да не си убием стопанската система с високи лихви “, добави той.

Той даде съвет и за хората, които изпитват усложнения с погасяването на своите заеми. Най-важното е допустимо най-рано да се обърнем към банката за съвет и подпомагане.

По отношение на глобите за Русия Левон Хампарцумян обърна внимание, че войната ще се отрази съществено на стандарта на живот в страната.

„ Най-малко това се отразява на ръководещите и на доста богатите. Те си живеят в един обособен свят, в един жанр на живот, който е друг. Но за междинната класа, за служащите, за пенсионерите, това би означавало доста рухване на стандарта на живот “, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР