Идващи си от Англия българи вероятно ще внесат у нас,

...
Идващи си от Англия българи вероятно ще внесат у нас,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Индийският вариант на COVID-19 може да бъде внесен у нас от Великобритания

Идващи си от Англия българи евентуално ще внесат у нас, предизвестяват здравните управляващи. Във Англия е най-голямото разпространяване в Европа на новата вариация на вируса, а българската общественост на Острова е измежду най-големите.
“В идните месеци, в които доста от работещите и живеещите там ще си дойдат, рискът от импорт е огромен. Освен това той е засечен към този момент в 26 страни в Европа. По тази причина граничните ограничения сигурно ще останат в деяние и през идващите два месеца, в които ще продължи епидемиологичната конюнктура, а най-вероятно и по-късно, както и в цяла Европа. За момента стягането им съответно за Острова не се обмисля ”, разяснява пред “ ” основният държавен здравен контрольор.
 България и Европа се бавят, а индийският вид на ковид настава България и Европа се бавят, а индийският вид на ковид настава
Затихването на епидемията от COVID-19 в България все още е реалност. Засега в България не откриваме индийски вид на ковид (...
Ситуацията с разпространяването на другите разновидности на Коронавирус и най-много на индийския са разискали представители на всички страни-членки дружно с комисаря по опазването на здравето Стела Кириакиду и шефовете на ЕМА и на центровете по надзор на болесттите и по тропическа медицина на съвещание на платформата за научни препоръки в петък. “Това, което оповестиха от ЕМА и Центъра за надзор на болесттите, е, че обстановката все още с другите разновидности на вируса е относително спокойна, като се срещат и южноафрикански, и бразилски, само че те не са във високи стойности и няма придвижване, което е доста значително. Може да се одобри, че с тях евентуално няма да има особени проблеми ”, сподели доцент Кунчев.
По-различна обаче била обстановката с индийския вид. " Най-голямо терзание буди втората от трите му версии - B1.617.2 ", изяснява доцент Кунчев. Той излиза към този момент при към 5% от позитивните проби в Европейски Съюз, главно в Западна Европа и страните с близки контакти с Индия. По-голям е процентът във Англия, само че защото страната излезе от съюза, неин представител не е взел участие в срещата и не са показани настоящи данни. “Така че, в случай че може да чакаме преливане, то ще е главно от Англия. Важно е това, тъй като ние имаме задоволително живеещи и работещи хора там, които пътуват ”, предизвести здравният контрольор.
Въвеждането на по-сериозни рестрикции при пътешестване от Англия към България ще зависи от това дали някоя от версиите на индийския вид води до по-тежко боледуване, дали се предава по-лесно, както и до каква степен всички се покриват от имунизациите. За изясняването на тези тематики обаче било нужно още време. “Големият въпрос е покрива ли се напълно от имунизациите и тук са относително оптимистични данните. Счита се, че на 65-70% ги покрива. Лошото е, че не е еднообразно за трите подварианта и за този втория (B1.617.2) процентът е по-нисък, което значи, че за половината хора, даже да са ваксинирани, не можем да твърдим, че са защитени. Но данните са малко и към момента не може да се вземе решение ”, споделя доцент Кунчев.
В две направления ще работи интензивно оттук насетне Европейски Съюз - ускорение на имунизациите и на проучванията, решили още специалистите на срещата. Еврокомисията към този момент има решение да закупи огромно количесто бързи проби, които да раздаде на страните. С част от тях може да се подкрепи и туризмът. Сред концепциите у нас е на туристите да се дава опция за безвъзмезден бърз тест на летището, когато си отпътуват, в случай че страната им го изисква, което ще ги облекчи. Освен имунизациите и тестванията усилването на секвенцията също е значимо за контрола на пандемията, безапелационен е доцент Кунчев. " От началото на годината у нас са направени 3000 секвенции, което не е малко, само че е нужно да са повече. Центърът по заразни и паразитни заболявания към този момент разполага с по-мощна машина, с която ще се вършат повече секвенции. Тя ще проработи до седмица-две ", оповестява още той.
 Проф. Илко Гетов: РНК имунизациите са ефикасни против индийския вид на ковид Проф. Илко Гетов: РНК имунизациите са ефикасни против индийския вид на ковид
РНК имунизациите против COVID-19 са ефикасни в доста висока степен и против индийския вид. Това оповестява за " Монитор “ представител...
Според него последната разновидност, която беше изолирана в центъра - на английския вид с бразилска разновидност, няма да докара до нови свойства на вируса и по-скоро не е притеснителна. “Хубаво е, че е хваната, тъй като демонстрира, че надзорът работи и когато има отклонения, ги хващаме в точния момент Има я, само че при хиляди аминокиселини, това, че в една, пет или 10 има смяна, в множеството случаи не води до някакви нови свойства и в тази ситуация евентуално ще е по този начин. Но ще продължим да изследваме, с цел да забележим ще се повтори ли, има ли го някъде другаде в близкото обграждане и дали има някаква разлика в метода на боледуване ”, изясни здравният контрольор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР