Идва зима, тя обичайно вдига цените на нефта - това

...
Идва зима, тя обичайно вдига цените на нефта - това
Коментари Харесай

Проф. Ат. Тасев: Смятам, че ще имаме спокойна зима без скок в цените на горивата

Идва зима, тя всекидневно подвига цените на нефта - това са естествени процеси, само че не чак толкоз. Мисля, че би трябвало да изчакаме до 1 април, до тогава няма да се смени цената на топлото и на бензина, тъй че считам, че ще изкараме една спокойна зима. Това предвижда в  " Денят онлайн "  по Канал 3 енергийният специалист професор Атанас Тасев.

" Би трябвало нещо фрапантно да се случи, само че нямам доверие ", съобщи той и с отчитане на преди малко влезлите американски наказания против Иран, един от сериозните играчи на международния петролен пазар.

" Санкциите са доста мощен инструмент, само че до момента не са потвърдили успеваемостта си. Тяхната цел е да се смъкна режима в Иран, само че в Куба това не даде резултат. Виждате, че Китай не влиза в листата, въпреки това в този момент се дава опция на Китай да купува ирански газ. Както виждате Америка не е заинтригувана от повдигането на цената на горивата, тъй като това би било в интерес на Русия, която, на доктрина, е основен зложелател ", уточни проф. Тасев.

По мотив митингите у нас против високите цени на бензина, той посочи, че " по този начин или другояче имаме най-ниските цени ". " Има една разлика и тя се дефинира от два фактора. В момента, в който цените на петрола стартират да падат, не падат по този начин бързо цените на горивата, и то освен у нас. Там става дума за фючърсни покупко-продажби, покупко-продажби в бъдеще време - това е икономическата договорка. Обратно - при повдигане цените на петрола, би трябвало, че би трябвало да е същата процедура. Това е пазарната логичност - всеки състезател на пазара подвига цената до нейната логичност да бъде осъществена ", изясни международните пазарни механизми за скоковете и спадовете в цената на петролните артикули.

По думите му страната няма по какъв начин да се намесва във вътрешния пазар. " Няма механизъм - тя (държавата) би трябвало да направи държавни бензиностанции и най-после да банкрутира. Преди 5 година в Русия Путин се намеси на пазара и внезапно изчезна бензинът ", напомни проф. Тасев по какъв начин завършват опитите за държавна интервенция.

Атанас Тасев предвижда, че газовият хъб Балкан " е в доста близкия небосвод - без него в действителност няма да останем на газовата карта ". Като доказателство професорът напомни, че турският министър пристигна на откриването на част от интерконектора към Турция на 4 август. " Дойде и министърът им, което значи, че газовият хъб Балкан е в дневен ред освен на България, само че и на Турция ", сподели проф. Тасев, като се базира и на изявление на шефа на " Газпром " Милер преди месец, че за втората тръба на Турски поток " въпросът е решен еднопосочно ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР