Идва редът на Германия да опита да успокои ситуацията около

...
Идва редът на Германия да опита да успокои ситуацията около
Коментари Харесай

Ред е на Германия да опита дипломатическо чудо при Путин в Москва

Идва редът на Германия да опита да успокои обстановката към Украйна - следва аудиенция в Москва на канцлера Олаф Шолц за среща с президента на Русия Владимир Путин. Това посещаване става основна част от поредицата дипломатически срещи за попречване на съветско нахлуване против Украйна. С Путин в Москва към този момент беседва френският президент Еманюел Макрон, в съветската столица за срещи на съответните равнища бяха английските министри на външните работи и на защитата Лиз Тръс и Бен Уолъс, по телефон дипломацията продължиха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен.

Папа Франциск пък се помоли за мир в обичайна си неделна проповед.

Сега идва ред на Олаф Шолц. Канцлерът отпътува в понеделник за Киев преди да отиде в Москва.

Има ли вяра Берлин

Германия не чака съответни резултати от срещата на канцлера Олаф Шолц с съветския президент Владимир Путин другата седмица, само че се надява да придобие по-добра визия какво той се надява да реализира със скупчването на военни по границата с Украйна, съобщи Ройтерс, базирайки се на източник от немското държавно управление.

Според източника, Шолц ясно ще съобщи на Путин, че западните сътрудници са единни в позицията си и всяка експанзия ще докара до налагане на " мъчителни и съществени " наказания против Русия.

" Той (Шолц) ще подчертае и че не просто сме подготвени за разговор, а настояваме за деескалация и отдръпване на струпаните войски, които биха могли да бъдат тълкувани само като опасност ", сподели източникът.

Надеждите на немския бизнес - постоянно бил мост с Русия

Междувременно немски бизнес водачи в Русия имат " огромни очаквания ", че визитата на канцлера в Москва ще докара до усмиряване на напрежението, съобщи ДПА.

 Напрежението ескалира: Ще нападне ли Русия Украйна на 16 февруари Виж още

" Конфликтът към Украйна несъмнено би трябвало да бъде решен по кротичък път и посредством дипломация ", сподели през днешния ден Райнер Зеле, президент на съветския клон на организацията Германски търговски камари в чужбина (АHK лат.букви). Зеле предизвести, че замразяването на взаимни стопански планове би основало " повече борба ". " Дори в най-мрачните моменти на Студената война немската стопанска система постоянно беше мост сред Германия и Съветския съюз ", сподели той.

Въпреки наложените от Европейски Съюз наказания поради спора в Украйна и свързани с пандемията ограничавания немски компании са вложили към 7,6 милиарда евро в Русия през последните пет години, оповестиха Германските търговски камари в чужбина.

Думата на новия остарял президент

Франк-Валтер Щайнмайер, който през днешния ден бе, сподели след преизбирането си, че Москва носи отговорността за риска от " война " в Европа, съобщи Франс прес. " Има огромен риск от боен спор, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия, съобщи той.

 САЩ-НАТО-ЕС против Русия: Дипломация или война Виж още

Русия отхвърля, че готви нахлуване

Русия отхвърля, че има намерение да нахлуе в Украйна, само че е събрала задоволително военна мощност до украинската граница, с цел да го направи, и е изпратила войски на учения в прилежащ Беларус, обграждайки Украйна от няколко страни.

Ще помогне ли молитвата на папата

Папа Франциск прикани събралото се на площад " Свети Петър " голям брой да насочи дружно с него безмълвна молитва за мир в Украйна и прикани политиците да положат всички старания за реализиране на този мир, оповестиха международните осведомителни организации.

По време на обичайна си неделна проповед Светият отец сподели: " Новините от Украйна са доста тревожни ". " Всички старания в името на мира посвещавам на застъпничеството на Дева Мария и на съвестта на политическите водачи. Да се помолим в тишина ". Множеството притихна за към половин минута.

Главата на Римокатолическата черква нееднократно е призовавал за мир в Украйна, а предишния месец - на 26 януари, по негова самодейност се състоя интернационален ден на молебствия за мир в тази страна.

 Възможно ли е Западът да замрази Русия Виж още

Полъх от Мюнхен

Британският министър на защитата Бен Уолъс в това време съобщи, че в напрежението към Украйна се долавя " лъх от Мюнхен ", имайки поради съглашението с нацистка Германия от 1938 година, което не съумява да предотврати експлоадирането на Втората международна война, съобщи Франс прес.

Русия може " да стартира атака когато и да е " с към 130 000 свои военнослужещи, ситуирани по границата с Украйна, съобщи в изявление за " Сънди таймс " Уолъс, който в петък бе в Москва, с цел да прикани за деескалация.

" Възможно е той (Путин) просто да отдръпна танковете си и всички да се приберем вкъщи, само че от страна на някои хора на Запад се усеща лъх от Мюнхен ", добави той.

Мюнхенското съглашение от 1938 година разрешава на нацистка Германия да анексира елементи от Чехословакия и остава в историята като знак на дипломатическата капитулация на европейските демокрации пред нацистите в годината преди експлоадирането на войната.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис изясни, че сътрудника му Бен Уолъс е направил " съпоставяне сред дипломатическите опити в навечерието на Втората международна война и дипломатическите опити, които всички ние вършим в този момент " към Украйна...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР