Идва перфектна буря за световните дизелови пазари. Капацитетите за рафиниране

...
Идва перфектна буря за световните дизелови пазари. Капацитетите за рафиниране
Коментари Харесай

Перфектната буря направи дизеловата криза глобален проблем

Идва съвършена стихия за международните дизелови пазари. Капацитетите за пречистване са лимитирани и запасите в Северното полукълбо се изчерпват с началото на студения сезон. Свиването на доставките може да заплаши транспортни мрежи, като се има поради, че това гориво се употребява за кораби, камиони и влакове, само че и за отопление на домове и предприятия, както и като източник на електрическа енергия за комунални услуги, написа Zero Hedge.

Преди дни Bloomberg предизвести, че единствено " след месеци съвсем всеки район на планетата ще бъде изправен пред заплаха от дефицит на дизелово гориво , тъкмо както свиването на доставките на съвсем всички международни пазари донесе инфлацията и сви растежа ".

И цените на бензина, и тези на дизела са свързани с цените на суровия нефт, избрани на международния пазар.

Според Марк Финли, помощник по енергетика в Института за социална политика Бейкър към университета Райс, нарасналите цени на дизела могат да костват на стопанската система на Съединени американски щати 100 милиарда $.

Запасите от дизел в Съединени американски щати паднаха до най-ниското си равнище от 1982 година Доставките за това време на годината са на най-ниските равнища до момента. Според Администрацията за енергийна информация Съединени американски щати имат ресурси за единствено 25 дни, най-ниските от 2008 година насам.

Цените на американския дизел на спот пазара в пристанището на Ню Йорк са се повишили над 265%, откогато президентът Байдън встъпи на власт от 2021 година Цените доближиха 5,37 $ за галон (3,7 литра) напролет на 2022 година и от този момент паднаха на 3,51 $.

Освен Съединени американски щати, Северозападна Европа е изправена пред проблем с доставките на дизелово гориво. Очаква се запасите в Европа да се намалят още повече, откакто съветските наказания за недопечен нефт и други артикули влязат в действие през идващите месеци. Нововъзникващи пазари даже са изтласкани от закупуването на индустриално гориво. Като Пакистан да вземем за пример.

" Това сигурно е най-голямата дизелова рецесия, която в миналото съм виждал " , съгласно Дарио Скафарди, някогашен основен изпълнителен шеф на италианската петролна рафинерия Saras SpA, който има опит от четири десетилетия в промишлеността.
 Задава се дефицит на дизел и това може да засегне целия свят
Задава се дефицит на едно от най-важните горива и това може да засегне целия свят

Почти всеки район на Земята ще бъде изправен пред заплахата от липса

Причината за световния дефицит на дизел е доста ясна: Това частично е поради пандемията, откакто рестриктивните мерки унищожиха търсенето и принудиха рафинериите да затворят някои от своите минимум печеливши фабрики. Преходът от изкопаемите горива към по-чиста сила попречи на вложенията в бранша. От 2020 година потенциалът на пречистване в Съединени американски щати се е свил с повече от 1 милион барела дневно. Междувременно в Европа спиранията на корабоплаването и стачките на служащите също засегнаха производството на рафинериите.

Забраната за съветски недопечен нефт за Европа през декември може да утежни обстановката. Забраната за съветския дизел през февруари може да донесе още повече безпорядък за континента. Според Reuters търговците под паника натрупат съветски петролни артикули преди възбраните да влязат в действие. По-рано тази година Съединени американски щати стопираха доставките на съветски дизел, който предходната година беше главен снабдител за Източното крайбрежие.

Стачките в последно време също изостриха дефицита на дизел в Европа в огромните рафинерии. Френските рафинерии претърпяха няколко трудови акции тази есен, както и огромна рафинерия на BP в Ротердам във вторник.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР