Идва ли краят на една от язвите, която трови северната

...
Идва ли краят на една от язвите, която трови северната
Коментари Харесай

Идва ли краят на една от язвите на Пловдив? Общината със заповед сметището в Шекера да се даде на КАТ

Идва ли краят на една от язвите, която трови северната част на Пловдив?
Прочетете още
От години локалната власт се пробва да реализира надзор върху един от имота си - този против постройката на КАТ, придобил непредпазливо статут на нелегално бунище. В сърцето на един от етническите квартали - поземленият парцел е употребен от живеещите там като краткотрайно хранилище за разнородни боклуци, които от време на време биват запалвани, с цел да се извлекат от тях скъпите метали.

Трудно е да се каже какъв брой пъти градът е бил обгазяван. Още по-трудно е да се сметне какъв брой запас е бил хвърлен през годините в регулярно разчистване на имота.

Взимаха се ограничения, само че никоя не подейства трайно. Стигна се до такава степен властта да заеме нова тактика за справяне с казуса, като отдава парцела чартърен. Потенциални вложители предходната година имаше, само че откакто при наддаване цената доближи до близо 15 000 лева за месечен наем, компанията претендент се отхвърли. Търгът от септември тази година пък отпадна. 

Малко преди властта, управлявала глада през миналите 4 години, да си тръгне, се роди нова концепция. След законодателни промени в Наказателен кодекс, засягащи санкцииите за шофиране в нетрезво положение, Пътна полиция се нуждаеше от място, където да съхранява иззетите коли от водачи, хванати пияни и дрогирани зад кормилото. А неоползотвореният имот в съседство бе съвършеният вид. С един патрон - два заека!

Въпросът по какъв начин тъкмо да се уреди използването на пацела остана за малко провесен. На 5 декември оцаче е била издадена заповед, която урежда въпроса за безплатно даване на парцела за период от 10 години на Министерство на вътрешните работи, научи TrafficNews . Същата е с едномесечен период за осъществяване и може да бъде обжалвана в границите на две седмици.

Междувременно, до момента в който тече процедурата по подчинение, от отдел „ Екология “ са задействали полагането на контейнери за боклуци на територията на сметището. Съвместно с екипи на „ Чистота “ и „ Общинска защита “ ще бъде засилен контролът върху противозаконното замърсяване. Предвижда се при положение на открити съответни извършители да бъдат наложени наказания, допълниха зам.-кметът Иван Стоянов.

Когато Министерство на вътрешните работи получи право на прилагане ще би трябвало за своя сметка да преобрази парцела. Вероятно ще се наложи построяването на ограда и подсигуряването на защита, разясниха от пресцентъра на регионалната дирекция.

Все още обаче няма явен проект по какъв начин и по кое време сметището, което се намира в съседство, ще остане в историята, а на мястото на камарите с боклуци ще се появят колите на пияни и дрогирани водачи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР