Идлиб, северозападна Сирия – Омар ал-Дабан беше на 12 години

...
Идлиб, северозападна Сирия – Омар ал-Дабан беше на 12 години
Коментари Харесай

Давайки още един шанс на сирийските ученици в образованието в северозападната част

Идлиб, северозападна Сирия – Омар ал-Дабан беше на 12 години на 24 ноември 2018 година, когато силите на сирийския режим изстреляха артилерийски обстрели неговото учебно заведение.

Шестокласникът изпаднал в безсъзнание и когато се свестил, видял телата на приятелите си да лежат към учебния двор, където са играли единствено часове по-рано.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Украйна ще построи първото подземно учебно заведение за отбрана от съветски въздушни набези „ Как различавате абая от макси рокля? “ Канадската школа по публицистика разкрива премия в чест на Ширин Абу Аклех В числа: Търговски и просветителни връзки сред Индия и Канада завършек на списъка

Беше естествен образователен ден в град Джаджаназ до клането, което промени вечно живота на децата, които го оцеляха.

Омар не е ходил на учебно заведение от този момент, изключително откакто трябваше да работи, с цел да оказва помощ на фамилията си, само че в този момент новата опция за обучение му разреши да мечтае още веднъж и да се надява, че един ден ще може да отиде в университет. < /p>

Масарат

Училището на Омар към момента не е възобновено, само че това към този момент не е такава спънка, защото той може да учи вкъщи, следейки уроците на мобилния си телефон.

Той може да посещава уроци онлайн в платформа за онлайн конференции или да гледа записани уроци в YouTube, всички качени от Masarat Initiative.

Тази година той се готви да вземе гимназиален изпит, с цел да може да отиде в университет.

„ Беше доста мъчно първоначално “, сподели той. „ Не можах да изучавам или да науча доста, само че продължих, до момента в който не съумях. “

Двадесет учители и десетки механически асистенти работят в Masarat, предоставяйки цялата сирийска образователна стратегия онлайн, тъй че учениците да имат достъп до уроците, когато това им е комфортно.

Тяхната онлайн публика не са единствено деца; има и възрастни, които биха желали да продължат образованието си, само че нямат достъп до учебно заведение.

„ Нямаме съответна възрастова група. Имаме деца в девети и дванадесети клас, а също по този начин имаме хора над 40 години “, сподели Махмуд Салум, учебен началник в Masarat.

Откакто Masarat за първи път стартира да излъчва през 2020 година, към 18 000 студенти са се възползвали от доброволческата самодейност, а при започване на настоящата академична година има регистрирани 12 800 студенти.

Опитвам се да продължа

Когато родителите в Сирия изпращат децата си на учебно заведение, те се тревожат доста по-малко за ниските оценки, в сравнение с за живота си, изключително на северозапад, където артилерийски и въздушни набези към момента са ориентирани към цивилни след повече от 12 години война. < /p>

„ Понякога бяхме в учебно заведение, когато започнаха бомбардировките, тъй че учебното заведение стопира за една седмица “, сподели Омар, припомняйки си годините преди бомбардировката на неговото учебно заведение.

Само две трети от учебните заведения в Сирия въобще действат след насилието, а 2,4 милиона деца не вървят на учебно заведение. Около 1,6 милиона студенти също са изложени на риск от отпадане, защото бедността нараства до близо 90 % в някои елементи на Сирия, принуждавайки децата да работят или да подписват детски бракове.

На 6 февруари мощни трусове удариха Южна Турция и Северна Сирия, нанасяйки вреди на още стотици учебни заведения в северозападна Сирия и оставяйки един милион деца без просветителни благоприятни условия и в заплаха от цялостно лишаване.

Омар се опита да продължи образованието си една година след бомбардировката, само че по-късно трябваше да работи. „ Работя, с цел да си изкарвам прехраната, тъй че фамилията ми няма потребност от помощ “, сподели 17-годишното момиче.

На живо и онлайн

В офиса си в град Идлиб учителят по арабски Салум беседва с учениците си през камерата на своя преносим компютър, изнасяйки уроци, които е подготвил.

„ Инициативата Masarat беше избавителен пояс “, сподели Salloum, акцентирайки сполучливите истории на студенти от Masarat, които съумяха да влязат в университет.

Инициативата се концентрира върху подготовката на учениците за приблизително и приблизително обучение, като се вземат поради проблемите, от които страда районът, като слаб интернет и фактът, че съвсем всеки работи дълги часове, единствено с цел да оцелее.

Инициативата също по този начин позволи предизвикването на неналичието на финансиране за възобновяване на учебните заведения и избегна рисковете за сигурността.

Дори откакто примирието влезе в действие през 2020 година, офанзивите на сирийския режим и неговите съдружници против Северозападна Сирия продължиха и учебните заведения към момента бяха на прицел.

Четиридесет учебни заведения са били ударени през 2020 година, последвани от седем през 2021 година, по-късно две през 2022 година Тази година са били ударени шест учебни заведения до 3 септември, съгласно Гражданската отбрана на Сирия (Бели каски).

„ Всички офанзиви, на които нашите екипи дадоха отговор, са документирани и без подозрение показват съществено нарушаване от режима на [президента Башар ал-]Асад на интернационалното филантропично право посредством ориентиране към учебни заведения “, сподели Нада ал-Рашед, член на борда на шефовете на Белите каски.

Неотдавнашен отчет на Сирийския център за правдивост и отчетност, озаглавен „ Убийството на бъдещето “ и оповестен на 6 септември, твърди, че тактиката на Ал-Асад не придава никаква стойност на живота на децата, макар годините на отчети на Организация на обединените нации, които назовават ​​сир. деца „ едно потомство в риск да бъде изгубено “.

Ал-Рашед има вяра, че единственият метод да се възвърне бъдещето на сирийските деца е да им се предложи отбраната, от която се нуждаят.

„ Международната общественост би трябвало да постави завършек на смъртоносните офанзиви против деца, да ги отбрани, да потърси отговорност от тези, които са направили закононарушения против тях, и да постави всички старания да поддържа децата, с цел да възстановят бъдещето си, тъй като те са единствената гаранция за бъдещето на Сирия ”, сподели тя.

Омар е склонен, защото не счита, че може да построи бъдеще като служащ.

„ Без учебно заведение няма да се възползваме от нищо... откакто получа дипломата си за приблизително обучение, ще преследвам фантазията си и ще изучавам строително инженерство. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР