Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на

...
Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на
Коментари Харесай

Икономист: Отказът от плоския данък няма да пребори неравенствата

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната задача на МВФ в България, която приключи във вторник, е неразумна. Обосновката че по този начин ще се ускори битката с неравенството в обществото е глупава по няколко аргументи, коментира Красен Станчев, икономист и създател на Института за пазарна стопанска система, в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

" Ако вземем бедността - от 2000 година до момента крайната беднотия по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от популацията, което е 29 пъти понижаване на крайната беднотия в България. Българската статистика демонстрира, че ситуацията от материална позиция на съвсем всички сегменти на обществената стратификация, с изключения на многодетните фамилии и независимите пенсионери, се усъвършенства. "

Никъде неравенството не се отстранява единствено с въвеждането на напредничав налог, както демонстрират редица случаи в Европа и отчет на самия МВФ, сподели Станчев.

Премахването на дребните разлики в персоналното и корпоративното облагане  докара до увеличение на разполаемия приход на българите с към 20% през 2007 - 2008 г.  и провокира напор на задгранични вложения поради усъвършенстваната икономическа перпсектива, подсети Станчев. Богатството на българите се е нараснало единадесет пъти от 2000 година насам, добави той.

Индекс за тежестта на налозите върху служащите през последните три години демонстрира, че в четирите страни с плосък налог в Европейски Съюз обществените разноски са по-големи от страните с прогресивно облагане. Пет американски щата ще вкарат еднакъв налог от идната година, Канада, Швеция и Италия също преглеждат сходна опция, сподели Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой различен ще заплаща налозите за изгода на всички, добави той.

МВФ отбелязва относително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика би трябвало да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е поради фискални политики в предизборно състояние - увеличение на тласъците, пенсии, заплати - което алармира на търговците да усилват цените, защото хората ще имат по-високи приходи, сподели Станчев.

С оглед на политическата обстановка в страната и евентуалните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става доста мъчно, разяснява Станчев. Няма добра причина да остане даже по-ниската ставка за книгите.

" Това е по-добре, защото се поевтиняват разноските по печатането на книги, само че това не значи, че ще бъдат отпечатвани умни книги. "

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличение на квазиданъците в Европейски Съюз поради Зелената договорка може да гледате във видеото.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР